Caroline van der Plas, Gerwin Otten

BBB grote favoriet bij cumelaondernemers

Datum: 3 maart 2023
Laatst bijgewerkt: 3 maart 2023
Door: Toon van der Stok
Bijna driekwart van de cumelaondernemers overweegt om bij de komende verkiezingen op de kandidaten van BBB, Boer Burger Beweging, te stemmen. Dit blijkt uit een peiling die in februari onder de leden van Cumela plaatsvond en waarvan het resultaat vandaag in Grondig verschijnt. Een groot deel van deze kiezers stemde in het verleden op de VVD of het CDA.

Veel leden van Cumela maakten van de mogelijkheid gebruik om hun stem te laten horen, wat een hoge respons opleverde. Met 442 respondenten reageerde meer dan twintig procent van de leden. Daarmee hebben we een zeer uitgebreid beeld van het verwachte stemgedrag.

Met name het vertrouwen in partijen als de VVD en het CDA laat een opvallende daling zien

Verschuivingen
Met name het vertrouwen in partijen als de VVD en het CDA laat een opvallende daling zien. In de vorige verkiezingen konden deze partijen nog rekenen op respectievelijk 38 en 26,5 procent van de stemmen. Daar blijft straks, volgens deze peiling, nog 5 en 3,5 procent van over. Door de grote verschuiving komt SGP bij de cumelaondernemers uit op een tweede plaats. De aanhang van deze partij blijft trouw aan de partij en verandert nauwelijks ten opzichte van de vorige verkiezingen. Partijen als JA 21 en de PVV kunnen nauwelijks op steun van de ondernemers rekenen.

Landbouwbeleid
Een belangrijke reden om te kiezen voor BBB is het huidige landbouwbeleid. In de enquête noemt tachtig procent dit een belangrijk onderwerp en iets waar ze rekening mee houden tijdens het bepalen van hun keuze. Maar er is ook aandacht voor het regionale aspect. Bijna de helft laat de provinciale economie meewegen bij de keus welk vakje ze rood kleuren. Opvallend is dat een derde weet dat het uiteindelijk ook gaat om de samenstelling van de Eerste Kamer. Drieëndertig procent noemt dit als reden die mede de partijkeuze bepaalt. Afhankelijk van het type bedrijf kijken ondernemers daarnaast naar bijvoorbeeld zaken als aanbesteden, waterbeheer, natuur en milieu en verkeer en vervoer.

In Grondig 2, die de komende dagen verschijnt, blikken we uitgebreid vooruit op de verkiezingen en spreken we met een aantal kandidaten over het belang van deze verkiezingen. Zo kon je al lezen waar Hans Dekker, zich namens BBB sterk voor maakt. Ook de interviews met de andere kandidaten delen we in aanloop naar 15 maart online. 

Politieke peiling

Meer over ons vakblad

Grondig is de nieuwsbron voor ondernemers en medewerkers in de cumelasector! Wij bieden een frisse blik op de sector, mensen, machines en ondernemen... zodat jij helemaal bij bent en blijft! Ontvang jij hem ook graag? Kijk dan hier hoe ook jij ons vakblad kunt gaan lezen. Ben je nieuwsgierig naar eerdere edities? Ook die vind je hier.