Caroline van der Plas, BBB

Caroline van der Plas (BBB) over stikstofslot en plattelands-visie

Datum: 16 december 2022
Laatst bijgewerkt: 16 december 2022
Door: Herma van den Pol
De PAS-melders ziet ze als haar welpen, ze pleit voor een plattelands- of Nederland-visie en zet voor onze sector ook nog precisielandbouw op de agenda in de Tweede Kamer. Caroline van der Plas, van de BoerBurgerBeweging (BBB), over het stikstofslot, een wetsvoorstel om Nederland van het slot te halen en het gevecht om de ruimte.

“Wat kun je met één zetel? Die vraag krijg ik heel vaak. Het antwoord: 100 procent meer dan met nul zetels”, zegt Caroline van der Plas, voorvrouw van de BoerBurgerBeweging, in gesprek met de sectie agrarisch loonwerk van Cumela. “Ik kan alles wat iedereen in de Tweede Kamer kan, van inspraak tot het indienen van moties en het maken van wetsvoorstellen.” 

Doel bereiken
Op deze manier oefent Van der Plas invloed uit. “Ik ben er van overtuigd dat er zonder ons al veel meer regels op het gebied van stikstof door de Kamer heen gegaan zouden zijn.” Hoe ze het vindt dat andere, van oudsher boerenpartijen, langzaam hun standpunten beginnen bij te stellen? “Prima. Het gaat ons om het doel. Als bijvoorbeeld het CDA degene is die de Kritische Depositiewaarde (KDW) uit de wet haalt, is het mij ook goed. Zolang het maar gebeurt. En dat Mark Rutte het recent tijdens een VVD-congres meerdere keren over hoe belangrijk de regio is, is nog beter."

Van der Plas gaat hier dieper op in. "De politici in Den Haag zien wat wij bereiken en gaan daardoor ook meer aandacht aan de regio besteden. Het gaat ons om degene waar we dit voor doen." Tegelijkertijd gaat het er ook om dat woorden in daden omgezet worden, stelt Van der Plas. "Dat moeten we goed onthouden; Rutte kan zich honderd keer opwerpen als Plattelandsknuffelaar des Vaderlands opwerpen, het gaat om daden."

De politici in Den Haag zien wat wij bereiken en gaan daardoor ook meer aandacht aan de regio besteden

En Van der Plas werkt al aan de volgende stap op het politieke speelveld. “Een plaats in de Eerste Kamer krijgen. Als we in de Eerste Kamer zitten moet de Tweede Kamer met ons gaan onderhandelen over wetten. Dan heb je echt invloed op wat er gebeurt.

Caroline van der Plas

Ga stemmen!
De Provinciale Staten kiezen de leden van de Eerste Kamer. “Het is de reden dat de verkiezingen voor de Provinciale Staten voor ons heel belangrijk zijn en voor alle burgers in Nederland. In de Eerste Kamer kun je het verschil maken. Zeker als de coalitie daar geen meerderheid heeft. Ik roep iedereen daarom op om 15 maart 2023 te gaan stemmen. Gebruik je kans om invloed uit te oefenen. We doen overigens ook mee in de waterschappen. Daar is ook gezond verstand nodig de komende jaren.” Zelf begon Van der Plas met haar partij in oktober 2021 al met de voorbereidingen voor de provinciale verkiezingen. “Wij hebben 300 kandidaten die al een jaar trainingen volgen en met elkaar optrekken. Daarmee hebben we echt een goede basis neergezet.”

Vrij onverwacht doet BBB dus ook mee aan de waterschapsverkiezingen. “Dat was zelfs een verrassing voor mijn eigen medewerkers. We hadden afgesproken om ons eerst te concentreren op de Provinciale Staten. Alleen toen Tjeerd de Groot (D66) en Laura Bromet (GroenLinks) een wetsvoorstel indienden om de geborgde zetels af te schaffen moesten we in beweging komen. Toen besloot ik dat BBB mee gaat doen aan die verkiezingen. Gelukkig heb ik geweldige medewerkers die al snel zeiden ‘dit gaan we doen’.”


Van der Plas noemt “zeggen wat in je opkomt” echt een kracht van BBB. “Waardoor de partij flexibel is. Andere sterk punten: “geloven in wat je zegt, iets zeggen wat bij mensen thuis ook leeft en aandacht hebben voor de mens”. Van der Plas ziet het als een bijdrage van haar partij dat de Kamer weer meer oog heeft voor de mens achter de politicus en de mens waar beleid invloed op heeft. “Onze allereerst inbreng in de Tweede Kamer tijdens het debat over ‘functie elders’ ging over de mens Pieter Omtzigt en niet over processen. Die insteek hebben we nog steeds.”

Precisielandbouw
Dat ze goed luistert naar vragen bewijst Van der Plas tijdens de ledenvergadering. Daar stelde Christel Thijssen, van loonbedrijf Thijssen, de vraag hoe we meer aandacht kunnen krijgen voor wat de loonwerker doet op het gebied van precisielandbouw. “Wij willen graag in precisielandbouw investeren. Hoe zorgen we ervoor dat ze in Den Haag gaan zien wat wij doen en ons gaan helpen?”, vroeg Thijssen. Hij was eerder dit jaar op een internationale vakbeurs genomineerd voor een Sima Farming Award, alleen mist deze waardering nog in Nederland.

Wij willen graag in precisielandbouw investeren. Hoe zorgen we ervoor dat ze in Den Haag gaan zien wat wij doen en ons gaan helpen?

“Door het onderwerp onder de aandacht te brengen en ervoor te zorgen dat een Kamerlid het gaat agenderen. Ik hoor wil ervoor zorgen dat precisielandbouw en data duidelijk op de politieke agenda komt te staan”, zegt Van der Plas toe. Op deze manier gaat het balletje rollen en dat kan dan weer zijn effect hebben op andere zaken zoals bijvoorbeeld subsidies voor plattelandsontwikkeling.

commercial, kraan, gww, cumela, medewerker

Vakmanschap promoten
Aan Cumela geeft ze mee dat het belangrijk is om vooral te benadrukken wat voor vakmanschap de sector meebrengt. Meer algemeen voor de agrarische sector ziet ze dat er richting het publiek een achterstand in te halen is. “Benadruk waarom voedselproductie belangrijk is. Wat is de waarde daarvan. Daarna kun je de burger mee gaan nemen in je verhaal en bijvoorbeeld zeggen hoe je het anders gaat doen.”

Ook over het stikstofslot heeft Van der Plas een heldere mening. Zo gaan de PAS-melders haar echt aan het hart. “Ik zie ze als welpjes waar ik als een tijgerin over waak”, zegt ze. “Die moeten zo snel mogelijk de status legaal krijgen.” Dat is ook de reden dat onder meer BBB-beleidsmedewerker Henny Verhoeven aan de basis stond voor een oplossing voor het stikstofslot. "Zij heeft een heel, sterke initiatiefnota geschreven met oplossingen om Nederland van het stikstofslot te halen en PAS-melders te legaliseren. Deze nota wordt in 2023 in de Kamer besproken. Het is heel goed onderbouwd, ook wetenschappelijk.  Zelfs onderzoekers en juristen van Wageningen zijn lovend over ons voorstel”, zegt Van der Plas. 


Samen Sterk
Het stikstofdossier is echt een gevecht om de beperkte ruimte in Nederland. “En daarom pleit ik voor een Landelijke plattelands- of Nederlandvisie voor bijvoorbeeld 2050, waarin je antwoord geeft op de vraag wie welke ruimte nodig heeft. Daarin spreken we breed af hoe we het voor ons zien om Nederland leefbaar en groen te houden en ruimte te geven aan woningen." Dat betekent dat ook de agrarische sector waaronder Cumela aan het werk moet. Van der Plas geeft namelijk als laatste mee dat de sector er goed aan doet om een front te gaan vormen, net zoals de groene partijen. “Misschien ben je het onderling soms oneens, zolang je naar de buitenwereld een eensluidend verhaal hebt, bereik je dingen.”    
  
Waarmee Van der Plas de leden van Cumela voldoende meegeeft om over na te denken. “En ga stemmen in maart 2023 stemmen voor de Provinciale Staten.”