Matthijs de vries

Matthijs de Vries (ChristenUnie) ziet oplossingen vanuit de sector

Datum: 10 maart 2023
Laatst bijgewerkt: 13 maart 2023
Door: Herma van den Pol
Matthijs de Vries (ChristenUnie), lijsstrekken voor de Provinciale Statenverkiezingen in Friesland, ziet de oplossingen die de cumelasector biedt. "Tijdens deze verkiezingen gaat om het leefbaar houden van de provincie. Het is daarom belangrijk om te gaan stemmen.”

Wie? Matthijs de Vries

Wat? Verkiezingen voor Provinciale Staten

Waar? Lijsttrekker ChristenUnie, Friesland

Connectie? Sector leren kennen via bedrijfsbezoek en via zijn fractiemedewerker Bernita Hakvoort

‘De sector heeft oplossingen’

“Jelle Bijlsma inspireerde me tijdens het bezoek aan zijn bedrijf. Ik besloot toen om een cumelabedrijf te betrekken bij de start van de ChristenUnie-campagne voor de Provinciale Staten”, zegt Matthijs de Vries. Zo kreeg Loon-, Grond- en Transportbedrijf Luimstra op zaterdag 18 februari bezoek van landbouwminister Piet Adema.

De Vries leerde wel wat van de sector bij zijn bezoek aan Bijlsma. “In de sector zit een heel goede modus, een drive om te kijken hoe het beter kan, toekomstbestendiger en hoe we meer kunnen samenwerken. Dat verraste me. Tegelijkertijd gaf Bijlsma in het gesprek met mij aan dat ook hij te maken heeft met de gevolgen van de stikstofcrisis. Dat mag in mijn ogen meer aandacht krijgen, onder meer via het bezoek van Adema aan de sector."


Het goede voorbeeld geven

"In Friesland anticiperen ondernemers in de loonwerksector op de regelgeving die eraan zit te komen, sommigen door het afstoten van de loonwerktak. Ook zien we een sector die verduurzaamt en met oplossingen komt, zoals waterstof. Het gaat dan om forse investeringen. Als de provincie wil verduurzamen, moeten we ervoor zorgen dat we daar via aanbestedingen de juiste prijs voor betalen. We moeten zelf het goede voorbeeld geven."

"Hier in Friesland maken we ons er sterk voor dat landbouw en natuur prima samen kunnen gaan: in een kringlooplandbouw die duurzaam voedsel produceert met behoud van biodiversiteit. We hebben de ambitie om van Friesland de meest circulaire provincie van Nederland te maken. Ook maken we ons sterk voor een pilot waarin de landbouw meer flexibiliteit en ruimte krijgt om de eigen regie te voeren. We streven ernaar om zo te zoeken naar nieuwe manieren van werken, waarbij de ideeën van onderop komen. Tijdens deze verkiezingen gaat om het leefbaar houden van de provincie. Het is daarom belangrijk om te gaan stemmen.”