vrachtwagen A7 Afsluitdijk bron Hero, 2016

Geldigheid Brits vakdiploma goederenvervoer vervalt

Datum: 4 januari 2021
Laatst bijgewerkt: 4 juni 2021
Door: Hero Dijkema
Door de Brexit wordt het Britse vakdiploma goederenvervoer per 1 januari 2021 niet meer erkend als geldig diploma binnen de EU. Vervoersmanagers met een Brits vakdiploma voldoen daardoor niet meer aan de vakbekwaamheidseis voor de Eurovergunning. Er wordt gewerkt aan een oplossing.

De geldigheid van het Britse vakdiploma goederenvervoer vervalt per 1 januari 2021. Dit vanwege de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Gevolg is dat er niet meer wordt voldaan aan de vergunningvoorwaarden voor de Eurovergunning. Formeel mag je dan geen beroepsvervoer meer uitvoeren. Getroffen vergunninghouders hebben hierover inmiddels een brief ontvangen van NIWO.

Oplossing
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het CBR en de NIWO hebben besloten om vervoersmanagers met een Brits vakdiploma ook in bezit te stellen van een Nederlands vakdiploma dat geldig is in de EU. Je hoeft hiervoor niets te doen.

De NIWO stuurt de relevante gegevens (NAW-gegevens van de onderneming, voor- en achternaam vervoersmanager, geboortedatum en -plaats) aan het CBR. Het CBR is de bevoegde instantie in Nederland voor het afgeven van het Nederlandse vakdiploma. Het CBR stuurt vervolgens het Nederlandse vakdiploma van de vervoersmanager naar je toe en het CBR verstrekt de NIWO een kopie. Zodra de administratie bij NIWO is bijgewerkt, ontvangt je daarvan een bevestiging.

Overgangsperiode
Je ontvangt het Nederlands vakdiploma voor 1 juli 2021. Ook al wordt het Britse vakdiploma per 1 januari 2021 niet langer erkend, de Eurovergunning blijft tot 1 juli 2021 wel geldig. De NIWO maakt namelijk gebruik van de overgangsperiode van zes maanden op grond van artikel 13, eerste lid onder a van de EU-verordening 1071/2009.

Onduidelijkheid
Het is voor nu niet duidelijk wat er gebeurt met de geldigheid van Britse vakdiploma’s, die nooit zijn ingebracht als vakbekwaamheid bij de vergunning beroepsgoederenvervoer. Houders van deze vakdiploma’s zijn niet bekend bij NIWO en dus ook niet in beeld bij CBR. Als er meer over bekend is, hoor je hier meer over.

Zet Brits vakdiploma goederenvervoer vóór 1 juli 2021 om

Update: Houders van het Brits vakdiploma goederenvervoer kunnen nog tot 1 juli 2021 hun Britse vakdiploma omwisselen voor een Nederlands vakdiploma via de NIWO. Klik hieronder om te lezen hoe je dit doet!