Vrachtwagen

Zet Brits vakdiploma goederenvervoer vóór 1 juli om

Datum: 4 juni 2021
Laatst bijgewerkt: 8 juni 2021
Door: Hero Dijkema
Het Britse vakdiploma goederenvervoer is vanwege de Brexit geen geldig diploma meer in de Europese Unie. Er is een overgangsperiode van een half jaar om gebruik te maken van de regeling om een Nederlands vakdiploma te ontvangen. Bezitters van een Brits vakdiploma kunnen daarvoor nog tot 1 juli a.s. hun gegevens doorgeven aan de NIWO.

Ondernemingen die beroepsgoederenvervoer verrichten moeten beschikken over een vergunning beroepsgoederenvervoer, de Eurovergunning. Eén van de voorwaarden is dat aan de eis van vakbekwaamheid wordt voldaan. Hierbij dient onder meer de vervoersmanager in het bezit te zijn van het getuigschrift van vakbekwaamheid (ook wel het vakdiploma geheten). In de jaren ‘90 zijn er in Nederland opleidingen gegeven waarmee het Britse vakdiploma kon worden behaald. Dit vakdiploma is vervolgens ingebracht als bewijs van vakbekwaamheid. Vanwege de Brexit wordt dat Britse vakdiploma niet meer erkend.

Twee categorieën bezitters
De Brexit raakt twee categorieën bezitters van een Brits vakdiploma:

1.   De vervoersmanagers die in het bezit zijn van het Britse vakdiploma en die per 1 januari 2021 hun vakbekwaamheid inbrachten bij een vergunninghouder.
De gegevens van die vergunninghouders en die vervoersmanagers zijn al door de NIWO doorgegeven aan het CBR. Deze groep hoeft zelf geen actie te ondernemen. Het CBR heeft van deze groep de meeste vervoersmanagers het merendeel overigens al in het bezit gesteld van een Nederlands vakdiploma.

2.   De personen die in het bezit zijn van het Britse vakdiploma, maar die hun vakbekwaamheid per 1 januari 2021 niet inbrachten bij een vergunninghouder.
Indien zij naast hun Britse vakdiploma alsnog in het bezit gesteld willen worden van een Nederlands vakdiploma, dan moeten zij uiterlijk voor 1 juli 2021 nog een aantal gegevens doorgeven aan de NIWO.

Doorgeven aan NIWO
Ben je in het bezit van een Brits vakdiploma en ben je nog niet in het bezit gesteld van een Nederlands vakdiploma, dan kan dat alsnog. Je dient dan gegevens van de vervoersmanager uiterlijk vóór 1 juli a.s. door te geven aan de NIWO.

Dit kan door een e-mail te sturen naar [email protected] met de volgende gegevens:

  • NAW-gegevens vervoersmanager (naam, adres en woonplaats)
  • Voor- en achternaam vervoersmanager
  • Geboortedatum en -plaats vervoersmanager
  • Kopie van het Britse getuigschrift van de vervoersmanager


Beoordeling NIWO
De NIWO beoordeelt de aanvraag. Als de NIWO beslist dat je in het bezit wordt gesteld van een Nederlands vakdiploma, geeft NIWO dit door aan het CBR. Het CBR zal vervolgens nog het BSN-nummer van de vervoersmanager opvragen. Na ontvangst van dat nummer zal het Nederlandse vakdiploma zo snel mogelijk wordt verstuurd. Eerdere verzoeken van het CBR om het BSN-nummers zijn dus geen spam (geweest).

Hierbij zijn nog twee opmerkingen te plaatsen:

  • Aanvragen voor een Nederlands vakdiploma die worden ingediend na 1 juli a.s. worden niet meer in behandeling genomen.
  • In het verleden zijn de niet-actieve en actieve bezitters van een Brits vakdiploma herhaaldelijk en op verschillende wijzen geïnformeerd over het aflopen van de geldigheid van het Britse vakdiploma en het in het bezit stellen van een Nederlands vakdiploma. Mocht je desondanks alsnog in het bezit willen worden gesteld van het Nederlands vakdiploma, dan kan de NIWO noch het CBR garanderen dat het Nederlands vakdiploma nog voor 1 juli a.s. wordt afgegeven.