Kentekenplaat

Welke kentekenplaat moet ik voeren in Duitsland en België?

Datum: 4 maart 2022
Laatst bijgewerkt: 8 juli 2022
Door: Vincent Tijms
Vanuit de grensstreek komen er vragen binnen over het gebruik van een gele kentekenplaat aan de voorzijde van het (land)bouwvoertuig. Mag daar nog steeds een gele kentekenplaat op, zoals ook in het verleden werd gedaan?

(Land)bouwvoertuigen die in Duitsland en België rijden, moeten twee kentekenplaten voeren. In Nederland wordt er per (land)bouwvoertuig maar één gele GAJK-kentekenplaat met blauw NL-teken afgegeven. De gele kentekenplaat moet aan de achterkant van het voertuig worden bevestigd. Bij het rijden in Duitsland moet aan de voorkant van het voertuig ook nog een witte volgplaat worden gevoerd. Voorwaarde is wel dat de achterste kentekenplaat een gele GAJK-plaat is met blauw NL-logo. Is dat niet het geval dan moet deze alsnog worden vervangen.

In België moet de voorste kentekenplaat een duplicaat zijn van de achterste plaat. Dat weten we omdat er al voorbeelden bekend zijn waarbij een witte volgplaat aan de voorzijde niet werd geaccepteerd. Er moet dus in België aan de voorkant een gele kentekenplaat met zwarte cijfers en letters zitten. Dat hoeft geen plaat met een blauw NL-logo te zijn. Een kentekenplaat in de vorm van een sticker met de juiste afmetingen voldoet vooralsnog ook.

Heb je ook een vraag?
Stel je vraag aan de medewerkers van de Cumela Ondernemerslijn via telefoonnummer (033) 247 49 99 of het e-mailadres [email protected].