Van Dun

Geen BOR desastreus voor familiebedrijven

Datum: 2 september 2022
Laatst bijgewerkt: 2 september 2022
Door: Herma van den Pol
Overleeft Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) Prinsjesdag? Dat moet, zeggen VNO-NCW, MKB-Nederland en Cumela. "Want aanpassing kan desastreus zijn", laat de grootste werkgeversorganisatie van Nederland weten. "Vooral voor de familiebedrijven met 50 tot 250 werknemers."

Nederland maakt gebruik van een hoge schenkbelasting. Dat is de conclusie van de ondernemingsorganisaties in een brief aan de Tweede Kamer. Let op! De vergelijking gaat uit van de huidige situatie, inclusief BOR. Verdwijnt die dan wordt Nederland koploper schenkbelasting. En daarom moet de regeling blijven. "Zonder raken ondernemingen vleugellam. Ze verliezen liquiditeit en financieringsruimte, wat inhoudt dat er amper investeringsruimte overblijft", zegt VNO-NCW.   

Vergelijking schenkbelasting

De beoordeling van de regeling door het CPB en de reactie hierop vanuit de grootste werkgeversorganisatie zijn een teken aan de wand. Het geeft aan dat de overheid naar de regeling kijkt en dat voedt de onrust. Dat komt ook omdat het nieuwe kabinet aangegeven heeft kritisch naar de opvolgingsregeling te kijken. Wil het kabinet iets veranderen aan de regeling dan maken ze dat op Prinsjesdag bekend. En juist daardoor neemt de spanning toe.

Tref voorbereidingen
Voor Cumela is de onzekerheid over de toekomst van de regeling reden om ondernemers erop te wijzen zich in de regeling te verdiepen. "Zit er een overname aan te komen dan is ons advies om voorbereidingen te treffen.  "Als je aan de slag gaat kun je mogelijk nog gebruik maken van de bestaande regeling", zegt Dieuwer Heins van Cumela Advies, "Het is zo een stuk eenvoudiger om het bedrijf over te dragen." Neem gerust contact op met de Ondernemerslijn, [email protected] of 033 247 49 99, voor ondersteuning.    

Bereid je voor op de BOR

Wat staat er op het spel? Een vrijstelling van schenk- en erfbelasting van ruim € 1.100.000,- en een vrijstelling van 83 procent over alles daarboven. Dat betekent tot een waarde van ongeveer € 1,1 miljoen een belasting van 0 procent en een belasting van 17 procent op alles daarboven. Maak je er gebruik van dan is de eis dat de kinderen (de opvolgers) de onderneming nog 5 jaar in stand houden. Het is een aantrekkelijke en heel populaire regeling. 

Bedrijf in gevaar
"In de cumelasector kunnen we niet zonder deze regeling", zegt Heins. "De oude eigenaar ziet het liefst dat het bedrijf blijft bestaan. Dat kan vaak alleen als een deel van het vastgelegde vermogen doorschuift. Dankzij de BOR kan dit. Zonder deze regeling kan een overname alleen nog wanneer je geld kunt vrijmaken." VNO-NCW zegt dat het vooral de bedrijven met 50 tot 250 medewerkers, middelgrote familiebedrijven, hard kan raken wanneer de regeling versobert of verdwijnt.