kenteken tractor Ermelo

Geef kenteken (land)bouwvoertuig door aan je verzekeraar

Datum: 8 december 2022
Laatst bijgewerkt: 8 december 2022
Door: Hero Dijkema
100.000 geregistreerde (land)bouwvoertuigen staan nog als onverzekerd geregistreerd bij de RDW. Vanaf 1 januari 2023 kan dit een boete opleveren van € 400,- per onverzekerd voertuig. Geef het kenteken van je verzekeringsplichtige (land)bouwvoertuig daarom zo snel mogelijk door aan je verzekeraar, als je dat nog niet hebt gedaan.

Elk geregistreerd motorvoertuig moet zijn verzekerd voor wettelijke aansprakelijkheid bij het toebrengen van schade aan personen of zaken. Dit is de zogenaamde WAM-verzekering. Dus ook elke landbouwtrekker of zelfrijdend werktuig, is WAM-plichtig. Getrokken materieel is niet WAM-plichtig en zijn altijd automatisch meeverzekerd op het trekkende voertuig.

Controle kentekenregister

De controle op deze verzekeringsplicht doet de RDW aan de hand van het kentekenregister. Bij de RDW moet daarom bekend zijn, dat het voertuig WA-verzekerd is. Jouw verzekeraar of adviseur geeft daarvoor het kenteken van het verzekerde voertuig door aan de RDW. Maar dan moeten zij wel weten wat het kenteken van het voertuig is. Afgelopen najaar heeft de RDW al een brief gestuurd naar alle voertuigeigenaren en aangegeven dat de WAM-registratie in het kentekenregister nog ontbreekt.

Kenteken doorgeven

Daarom dien je als eigenaar van een geregistreerd (land)bouwvoertuig het kenteken van jouw WAM-plichtige (land)bouwvoertuigen door te geven aan je verzekeraar of adviseur. Zo lang je dat niet doet, staat het voertuig bij RDW geregistreerd als onverzekerd. Ook als je gekentekende (oude) tractor altijd in de loods staat en nooit op de weg komt, dan geldt nog steeds de WAM-plicht.

De RDW kijkt vanaf 1 januari 2023 welke (land)bouwvoertuigen niet verzekerd zijn. Dus ook geregistreerde voertuigen die in de schuur staan, zijn in beeld. Het is een administratieve controle en als het voertuig niet verzekerd is, levert dat automatisch een boete op van € 400,-

Belangrijk advies: geef het kenteken van je WAM-plichtige (land)bouwvoertuigen zo snel mogelijk door aan je verzekeraar of adviseur, als je dat nog niet hebt gedaan. Houdt er rekening mee dat je verzekeraar of adviseur ook tijd nodig heeft omdat aan de RDW door te geven. Wacht hier dus niet mee tot de week voor Kerst en voorkom een hoge boete in het nieuwe jaar.

Schorsen

Als je (land)bouwvoertuig langere tijd niet op de openbare weg rijdt, dan kun je het voertuig schorsen voor 1, 2 of 3 jaar. Tijdens de schorsingsperiode mag het voertuig niet op de openbare weg staan of rijden. Ook hoeft je voertuig dan niet verzekerd te zijn en ook geen geldige APK te hebben.

Het schorsen kost per voertuig € 11,50 voor 1 jaar, € 23,00 voor 2 jaar en € 34,50 voor 3 jaar. Je kunt de schorsing eerder stopzetten, maar dan krijg je geen geld terug.

Het voertuig kun je online schorsen met DigiD of eHerkenning als het voertuig op naam van je bedrijf staat. Klik hier voor het schorsen van een (land)bouwvoertuig.

Verzamelaarsregeling

Wanneer je meerdere oude tractoren hebt geregistreerd, maar er niet mee rijdt, kun je in één keer meerder voertuigen schorsen. De voertuigen moeten 15 jaar of ouder zijn en je betaald voor de eerste 5 voertuigen. Vanaf het zesde voertuig is de schorsing gratis. Klik hier voor meer informatie over de verzamelaarsregeling.