Grasland

Ga in gesprek over natuurinclusief loonwerk

Datum: 17 november 2022
Laatst bijgewerkt: 18 november 2022
Door: Maurice Steinbusch
Natuurinclusief loonwerk: zie jij daar kansen en mogelijkheden voor of zie jij vooral obstakels? Marousha van Well studeert communicatie en innovatie aan de Wageningen University & Research. Ze doet momenteel afstudeeronderzoek naar de vraag welke rol loonwerkers kunnen én willen spelen bij natuurinclusieve(re) landbouw.

Op papier is natuurinclusieve landbouw één van de belangrijke pijlers onder het beleid van het ministerie van LNV om de Nederlandse landbouw te verduurzamen door natuurbeheer te integreren met landbouw. Net als boeren en andere spelers zijn loonwerkers belangrijk in het wel of niet doorvoeren van deze transitie. Maar wat betekent dat dan voor de loonwerkerspraktijk? Het kan van jou een nieuwe manier van werken vragen, waarbij je kennis van agrarisch natuurbeheer moet toepassen. Zie jij kansen en mogelijkheden en ben je er wellicht al mee bezig? Of zie je vooral obstakels in jouw overweging om natuurinclusiever te werken in het loonwerk? Marousha wil daar graag met je over in gesprek, zodat het beleid voor natuurinclusieve landbouw er beter op kan worden afgestemd. Meld je aan voor een interview van een uur tussen 21 november en 21 december 2022 door een mail te sturen naar [email protected].

Wat vindt Cumela van natuurinclusief (loon)werken?

Het thema natuurinclusieve landbouw is nog in ontwikkeling en roept nog wel wat vragen op. Het is voer voor discussie, maar wat houdt het nu daadwerkelijk in? Wat levert het de opdrachtgever en de loonwerker op? Het is uiteindelijk aan jou als loonwerker om te bepalen of jij je hierin wil bekwamen en erin wilt investeren.

De sectie Agrarisch Loonwerk van Cumela vindt wél dat loonwerkbedrijven in elk geval moeten weten hoe je natuurinclusief werk moet uitvoeren als een opdrachtgever, zoals een boer of andere terreineigenaar, vraagt om een bloemrijke akkerrand in te zaaien of de sloot ecologisch te schonen. Wil je meer weten over natuurinclusief loonwerk, neem dan contact op met de Ondernemerslijn.