Stop diefstal, politie, gps, stelen, aangifte, boeven

"Doe altijd aangifte van diefstal"

Datum: 21 mei 2024
Laatst bijgewerkt: 21 mei 2024
Door: Herma van den Pol
"Doe aangifte!" Die oproep doet de politie en vooral ook Gerwin Otten, vanuit Cumela. "Geen aangifte, houdt in geen diefstal, dus geen probleem en geen aandacht vanuit de politie", zegt Otten. Hij houdt zich vanuit Cumela Verzekeringen alweer verschillende jaren bezig met de diefstallen. "Ik kan het niet vaak genoeg herhalen hoe belangrijk die aangifte is, daarom deze oproep aan het begin van het diefstalseizoen."

Vijf stappen om het dieven lastig te maken:

  1. Registreer je apparatuur (Stop Heling app);
  2. Demonteer kostbare apparatuur en berg ze veilig op in overleg met je verzekeraar;
  3. Markeer kostbare apparatuur met permanente labels, zie cumela.nl/stopdiefstal;
  4. Signaleer afwijkend gedrag;
  5. Toch slachtoffer? Doe altijd aangifte, ook als je niet verzekerd bent. Meld het ook bij Cumela.

Meer informatie via: Cumela.nl/stopdiefstal

Rond deze tijd gaan de dieven weer op pad. Opletten dus! Neem je voorzorgsmaatregelen. "Ben je al eerder slachtoffer geweest? Wees dan extra alert. Dieven kennen de situatie; ze weten dat je je apparatuur hebt vervangen en komen vaak voor de tweede keer terug. Dit zien we ook in om de verzamelde gegevens terug", zegt Otten.

Hoe was het in 2023?

Landelijk telde de politie over 2023 ruim 160 inbraken met diefstal van GPS-apparatuur. Van die inbraken vonden er 38 plaats op een cumelabedrijf. "Van 21 bedrijven kregen wij, Cumela een melding", zegt Otten ingaand op 2023. "Alleen al voor deze 21 bedrijven kwam ik uit op een directe schade van ongeveer € 1 miljoen euro. In totaal namen dieven plusminus 150 onderdelen van GPS-systemen mee." Otten specialiseerde zich in schadepreventie en risicobeheer bij Cumela Verzekeringen. Hij verzamelde de laatste jaren veel kennis over diefstallen en preventie van GPS-systemen. 

Het valt Otten op dat dieven een voorkeur hebben voor bedrijven in Noord-Brabant. "De politie geeft aan dat de meeste diefstallen plaatsvinden tussen 0:00 uur en 04:30 uur." Informatie die volgens Otten ondernemers misschien kan helpen.  
 

Inbraken in 2023 per provincie en BelgiëAantal inbraken
Noord-Brabant14
Drenthe5
Flevoland4
Groningen4
Limburg3
Gelderland2
Overijssel2
Zeeland1
Utrecht1
Zuid-Holland1
België1
Totaal38

 

Directe schade fors

Voor de getroffen bedrijven levert het gemiddeld een directe schadepost op van € 47.000,-. "Bovenop dit bedrag komen nog de kosten van inefficiëntie, huur van vervangende apparatuur, eventueel dataverlies, braakschade, stilstand van materieel en door verzekeraars mogelijke opgelegde diefstalpreventieve maatregelen. Reken het maar eens uit. De bijkomende kosten kunnen gemakkelijk oplopen tot bijna 20 procent van de directe schade." In de afbeelding hieronder zie je exact hoe het zit. 

Tekst gaat onder de afbeelding verder 
 

Rekenvoorbeeld diefstalschade
Onderzoek gaat door

"In juni starten we met een onderzoek naar de criminele `handel en wandel` van deze internationale opererende mobiele bendes", zegt Otten. Iets wat Cumela bereikte door dit onderwerp constant op de agenda te zetten. "Dat doen we samen met organisaties van gebruikers- en leveranciers van GPS-apparatuur, experts van Politie, Justitie en Veiligheid, Platform Veilig Ondernemen onder leiding van het Centrum voor  Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Ook getroffen ondernemers nemen aan dit onderzoek deel. Door alle expertise en ervaringen te bundelen ontdekken we waar we de dieven kunnen dwarsbomen." Het doel van Otten is diefstal onmogelijk maken. 

Doe aangifte!

"Het is natuurlijk ontzettend vervelend als je de dupe bent geworden van diefstal", zegt Otten. Van dichtbij zag hij wat de inbraken doen met de ondernemers en hun medewerkers. "Ik en mijn collega's kunnen ons daardoor voorstellen dat je dit zo snel mogelijk wil vergeten. Toch vragen we je om jouw ervaringen met ons te delen. We leren zo de werkwijze van de criminele groepen kennen en krijgen een goed inzicht in de meest gestolen merken. Deze gegevens delen we na goedkeuring van jou landelijk met opsporingsdiensten. Ook bundelen we alle gegevens en delen deze in Europees verband met zusterorganisaties", legt Otten uit over het belang van aangifte. Wil de politie niet helpen? Bel dan met onze Ondernemerslijn.