gps diefstal

Zonder heler geen steler!

Datum: 6 maart 2024
Laatst bijgewerkt: 7 maart 2024
Door: Gerwin Otten
Ondernemers in onze sector worden helaas regelmatig bestolen. GPS-systemen, complete machines of tuingereedschap als bosmaaiers, kettingzagen, aggregaten enzovoort. Diezelfde goederen koop je weer terug omdat het voor jou als ondernemer onmisbaar is in je werk. De steler verkoopt het gestolen goed op zijn beurt weer door. En zo is er altijd vraag en aanbod.

Met de verkoop van gestolen spullen verdienen de `heler` en de `steler` geld. Het businessmodel is eeuwenoud, eenvoudig en lucratief. De dief verkoopt de gestolen spullen aan een heler, deze verkoopt het geroofde goed bijvoorbeeld via online verkoopsites of fysieke markten weer door. Het is voor jou vaak lastig te zien of het om gestolen spullen gaat. Er is dus een risico dat je ongemerkt gestolen spullen koopt.  Toch zijn er mogelijkheden om te voorkomen dat je ongewild heler wordt.

Allereerst, wanneer ben je een heler?

Als jij gestolen spullen koopt, ben je een heler. Maar, er zijn verschillende vormen van heling namelijk schuld-, opzet- en gewoonteheling met daarbij behorende oplopende sancties. Kijk hiervoor naar het kader. Aannemelijker is dat je “te goeder trouw” een product koopt waarvan later blijkt dat deze is gestolen. Wat betekent dat voor jou?

Wat als je per ongeluk gestolen spullen koopt.

Ontdek je dat een artikel van diefstal afkomstig is dan moet je dat melden bij de politie. Er zal een onderzoek volgen waarbij uiteindelijk de rechter of Officier van Justitie de feitelijke omstandigheden zal wegen om tot een oordeel te komen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of er een marktconform aankoopbedrag is betaald en waar of bij wie je de aanschaf hebt gedaan. Dus als je een bosmaaier onder de marktwaarde koopt op een parkeerterrein, deze wordt geleverd vanuit de achterbak, je stelt geen vragen over de herkomst, rekent contant af en je vraagt of krijgt geen bonnetje dan snapt iedereen dat dit niet deugt. Er wordt dus gekeken of je kon vermoeden dat het artikel van diefstal afkomstig is

Geld kwijt?

Hoogstwaarschijnlijk zal je voor het onderzoek het artikel in bewaring moeten geven aan de politie totdat de rechter of Officier van Justitie beslist wie de eigenaar is. Je kan dus niet meer over het aangeschafte artikel beschikken. Als de conclusie is dat je het moet teruggeven aan de oorspronkelijke eigenaar, dan wil je natuurlijk niet met lege handen achterblijven. Je zal dan de verkoper aansprakelijk moeten stellen. Dit zal een taai en vaak onplezierig proces worden. Het is dus belangrijk dat je vooraf kritisch onderzoek doet naar de herkomst om te voorkomen dat je in een dergelijk complexe situatie terecht komt.

Vertrouw je het niet, dan koop je het niet!

Gebruik Stop Heling en altijd je gezonde boerenverstand als je tweedehands spullen wilt kopen. Daarbij maakt het niet uit of je online, op een fysieke markt of aan de deur koopt. Er zijn een aantal “rode vlaggetjes” die kunnen wijzen op gestolen goederen. Maar boven alles, vertrouw op je onderbuikgevoel. 

  • Te goedkoop: artikel wordt ver onder de (markt)waarde aangeboden.
  • De verkoper geeft geen- of ontwijkende antwoorden op je vraag naar de herkomst van het product.
  • De verkoper wil -ook op verzoek- geen serienummer of ander uniek nummer geven.
  • Serienummers zijn onleesbaar gemaakt
  • Je krijgt geen factuur, gebruiksaanwijzing of garantiebewijs.
  • De verkoper wil niet bij hem thuis afspreken, alleen appcontact en wil zijn contactgegevens niet doorgeven.
  • De originele verpakking ontbreekt
  • Er zijn (naam)labels verwijderd
Voorkom ellende, gebruik de Stop Heling app of website

Zie je een advertentie van een mooie kettingzaag of ga je ernaar kijken bij de verkoper? Zoek altijd het serienummer op? Scan het serienummer in de Stop Heling app op je telefoon of voer dit in op de Stop Heling pagina. Je ziet dan gelijk of het artikel voorkomt in de database van Stop Heling. Hierin staan alle serienummers van gestolen producten waarvan aangifte is gedaan. Je kan gelijk melding doen via Stop Heling. Hiermee halen we de steler en heler de wind uit de zeilen. Want zonder heler geen steler.

Tip, gebruik de Stop Diefstal labels ook om jouw andere waardevolle apparatuur, (hand)gereedschap van je naam te voorzien en de Stop Heling app om deze veilig te registreren. Wil je doorpraten over dit artikel, of schadepreventie en het voorkomen van risico's in het algemeen? Bel of mail met Gerwin Otten 

De website stopheling.nl beschrijft de verschillende vormen van heling met de daarbij behorende sancties.

Schuldheling is wanneer je een product koopt, bezit of verkoopt waarvan je het vermoeden hebt dat het gestolen is. Hier staat een gevangenisstraf van ten hoogste één jaar op of een geldboete van maximaal €87.000.

Bij opzetheling weet je dat het om een gestolen goed gaat en hier loopt de gevangenisstraf zelfs op tot maximaal vier jaar of een geldboete van maximaal € 87.000.

Bij gewoonteheling koop of verkoop je vaker producten waarvan je weet dat ze zijn gestolen. Het is zeg maar een gewoonte maken van opzetheling. Hier staat een gevangenisstraf van maximaal zes jaar op of een geldboete van maximaal € 87.000.

Belangrijke tips om het helers moeilijk te maken