bodem

Demomiddag Bodemverdichting Drenthe 30 juni

Datum: 23 juni 2021
Laatst bijgewerkt: 22 november 2022
Door: Gerben Zijlstra
Bodemverdichting, hoe herken je het en wat kun je eraan doen? Ervaar het zelf tijdens de velddemonstratie op woensdagmiddag 30 juni bij Wichard Kievit in Bunne, onderdeel van het project ‘Bodemverdichting Drenthe’. Iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp is van harte welkom.

Op een perceel zandgrond met een humeuze bovengrond teelt Kievit een kruidenrijk gras-klavergewas. Hij heeft daar onder meer voor gekozen om bodemverdichting te voorkomen. In het kader van het project ‘Bodemverdichting Drenthe’ is op één van zijn percelen een experiment uitgevoerd. Daarbij stond de vraag centraal bij welke teeltmaatregel bodemverdichting optreedt en wat de gevolgen daarvan zijn voor de grasopbrengst. Daarnaast is onderzocht of er sprake is van bodemverdichting op onbereden stroken.

Programma
13.00 uur:     Inloop/ontvangst
13.30 uur:     Start demo    
15.30 uur:     Afsluiting

Wat is er te zien en te doen?
•    Zie je aan de hand van profielkuilen wat het effect van de verschillende teeltmaatregelen, onder andere grassoortgebruik, bemesting, is op de bodem.
•    Geeft Wichard Kievit een beeld van de behaalde grasopbrengst in relatie tot de bodemverdichting van de verschillende teeltmaatregelen.
•    Praat Henk Bousema van loonbedrijf Zeijerveld je bij over de machines die hij gebruikt.
•    Geeft N-xt Fertilizers uitleg over bodemscans en een bemestingsdemo.
•    Leer je meer over de bodemstructuur door zelf aan de slag te gaan met de grondboor.