Horst aan de Maas.jpg

‘Cumela gaat Lokaal’ voor lokale belangbehartiging

Datum: 17 oktober 2023
Laatst bijgewerkt: 18 oktober 2023
Door: Simon Broekstra
Vorig jaar is het project ‘Cumela gaat lokaal’ van start gegaan. Het doel van dit project is om in contact te komen met het lokale college en de ambtenaren en beleidsmedewerkers van de gemeentes waar cumelaondernemers actief zijn. Vind jij het ook belangrijk dat jouw gemeente rekening houdt met de belangen van cumelaondernemers? Doe dan mee met ‘Cumela gaat lokaal’

Als cumelaondernemer ben je goed bekend met het lokale buitengebied. Cumelaondernemers zijn vaak een van de belangrijkste werkgevers, weten wat er lokaal speelt en zijn thuis in de regio. Met ‘Cumela gaat lokaal’ kun je de lokale overheid en politiek laten weten wat belangrijk is voor onze sector, vooral in een tijd waarin er veel uitdagingen op ons pad komen. 

Lokale belangenbehartiging is belangrijk. Gemeenten worden groter en goede contacten zijn daarom erg waardevol.

Het doel van ‘Cumela gaat lokaal’ is tweeledig: kennismaken met de lokale bestuurders van de gemeente en daarnaast uitleggen wat de lokale cumelaondernemers doen en wat hen bezighoudt binnen de gemeente. Gemeenten hebben niet altijd voor ogen wat jij en je collega’s voor uiteenlopende werkzaamheden doen in de regio. Door met elkaar in gesprek te gaan, komt de cumelasector beter in beeld bij de gemeente, krijgen we als sector meer inzicht in wat er speelt bij de gemeente, kan de gemeente gebruikmaken van de expertise die in de cumelasector aanwezig is en groeit je netwerk, waardoor we als sector beter in beeld komen.

Samen met Cumela aan de slag

Vanuit het project ‘Cumela gaat lokaal’ kun je alleen of met een andere cumelaondernemer uit jouw gemeente en de bedrijvenadviseur van Cumela aan de slag om in contact te komen met de gemeente. Dit zijn de acties die jullie kunnen uitvoeren:

- De bedrijvenadviseur zorgt samen met jou als ondernemer voor de juiste gegevens van de personen waar jullie vanuit de cumelasector onder de aandacht willen komen. De bedrijvenadviseur ondersteunt en faciliteert hierin en stuurt onder andere de uitnodigingsmail naar het college en legt daarna de afspraak vast. Uit ervaring weten we dat gemeenten niet altijd snel reageren en dan kan het noodzakelijk zijn om contact op te nemen met het bestuurssecretariaat van de gemeente. Stem met je bedrijvenadviseur af wie deze taak op zich neemt. Vaak zorgt enige uitleg aan de gemeente voor verduidelijking en volgt daarna snel een datum voor een afspraak.

- Je maakt met de bedrijvenadviseur een presentatie om die op de dag van het bezoek te presenteren. Ga na welke thema’s er spelen in jouw gemeente en wat je zelf als ondernemer op de agenda wilt hebben. Vaak komt het college naar de cumelaondernemer toe, soms gaan de cumelaondernemers naar het gemeentehuis. Komen de collegeleden en ambtenaren bij jou of je collega op bezoek, nodig dan ook de andere cumelaondernemers in jouw gemeente uit. Daarmee kunnen jullie de diversiteit binnen de sector laten zien, inclusief de onderwerpen die spelen in onze sector. Bij eerdere collegebezoeken hebben zowel de cumelaondernemers als de collegeleden en ambtenaren dit vaak als erg nuttig ervaren. Geef de collegeleden en abtenaren na de presentatie een rondleiding op het bedrijf, zodat ze met eigen ogen kunnen zien wat er allemaal gebeurt bij een cumelaonderneming. Deze kennismaking is waardevol, omdat bestuurders, ambtenaren en beleidsmedewerkers zo een idee krijgen wat er allemaal speelt bij cumelabedrijven. In hun bestuurlijke functie kunnen ze hier dan rekening mee houden.

Verloop van een collegebijeenkomst

Neem jij als cumelaondernemer de organisatie op je, dan ben jij leidend in het proces. Dat wil zeggen dat het college formeel via jou wordt uitgenodigd voor een bezoek. Uiteraard heeft de bedrijvenadviseur hier ook een rol in. Samen bepalen jullie welke punten jullie het belangrijkst vinden om te bespreken met het college en de aanwezige ambtenaren en beleidsmedewerkers. De aanleiding voor ‘Cumela gaat Lokaal’ is de Omgevingswet die op 1 januari 2024 ingaat. Deze wet is al vijf keer uitgesteld, maar gaat dan toch echt in. In de nieuwe Omgevingswet worden de Rijks- en provinciale regels vertaald naar lokaal beleid en wetgeving. Vanuit Cumela hebben we een standpuntennota (zie kader) ontwikkeld, die we als paraplu gebruiken waar meerdere aandachtspunten onder kunnen hangen. Voor de Omgevingswet is het belangrijk dat lokale gemeenten deze standpunten op het vizier hebben, zodat ze daarmee rekening kunnen houden bij het opstellen van de omgevingsvisie. Met ‘Cumela gaat lokaal’ willen we bevorderen dat de gemeente weet wat we als cumelasector belangrijk vinden en dat de cumelaondernemer de ruimte krijgt bij uitbreiding of bij het uitbreiden met extra activiteiten.

Vervolggesprek

Een bijeenkomst van ‘Cumela gaat Lokaal’ levert meestal een vervolggesprek op. Vaak spreken de partijen af om de bijeenkomst op te volgen met een jaarlijks werkbezoek bij een lokale cumelaondernemer. Vaak weten ambtenaren en beleidsmedewerkers de cumelaondernemers en Cumela na deze bijeenkomsten goed te vinden. Belangrijk is dat de partijen van elkaars bestaan afweten en elkaar kunnen vinden wanneer dat nodig is. Mooie uitkomsten van ‘Cumela gaat lokaal’ zijn lokale aanbestedingsbijeenkomsten en dat Cumela input mag geven voor het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP).

Beleidsmedewerkers binnen de gemeente zijn vaak op zoek naar ‘sparringpartners’ voor onderwerpen als de energietransitie en omgaan met lokaal beleid.

Succesvolle belangenbehartiging

Naast de provinciale belangenbehartiging door Cumela met de diverse stakeholders zoals provincie, Rijkswaterstaat, waterschappen, SBB, enzovoort, is de lokale belangenbehartiging een belangrijke aanvulling. Als Cumela en ondernemers moeten we hierin actief blijven om succesvol te zijn en te blijven. Ben je nog niet bekend met ‘Cumela gaat Lokaal’, heb je vragen of wil je meer weten, bekijk dan onze website Cumela gaat lokaal | Cumela of neem contact op met je bedrijvenadviseur.

Inhoud presentatie

In de presentatie kun je het volgende aan de orde laten komen:
1. Omgevingswet
1. Vestiging in het werkgebied (buitengebied) is noodzakelijk
Veel cumelabedrijven zijn gevestigd in het buitengebied. Door de omvang van de activiteiten, het materiaal, het materiaal dat wordt toegepast en de ligging ten aanzien van de opdrachtgevers, is de ligging van de bedrijfslocatie in het buitengebied essentieel.

2. Flexibele inpassing van activiteiten is noodzakelijk
Veel cumelabedrijven voeren tegenwoordig meerdere activiteiten uit in het gebied waarin ze werkzaam zijn. De combinatie van werkzaamheden en activiteiten maakt dat deze bedrijven bij uitstek de beheerder van het buitengebied zijn.

2. Economie
1. Lokaal aanbestedingsbeleid/inkoopbeleid
Door mkb-vriendelijk aan te besteden, kunnen meerdere cumelabedrijven de lokale werkzaamheden uitvoeren. Cumelabedrijven zijn bekend met de regio. Medewerkers en machines zijn lokaal inzetbaar.

2. Energietransitie
De vragen die jullie over de energietransitie kunnen stellen, zijn: Hoe ver is de gemeente met de infrastructuur? Wat is de ambitie van de gemeente in verduurzaming? Hoe vertaalt zich dat naar lokale aanbestedingen?

3. Machines/Mobiliteit (Landbouwverkeer)
1. Knelpunten voor het landbouwverkeer benoemen in de gemeente.

2. Afspreken wie vanuit Cumela contact onderhoudt met de beleidsmedewerker Verkeer en Vervoer.

3 Wanneer dit aan de orde is: meedenken door cumelaondernemers bij het nieuwe Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP).

4. Natuur en Milieu
1. Hoe om te gaan met circulaire stromen en hoe reststromen benutten?

2. Het uitvoeren van ecologisch natuurbeheer door cumelabedrijven (o.a. invasie exoten).

5. Sociale functie
1. Betrokken bij de regio
Voor de leefbaarheid van het platteland zijn cumelabedrijven erg belangrijk. Ze zijn vaak als familiebedrijf verbonden met de regio, zijn betrokken (o.a. via sponsoring) en bestuurlijk actief.

2. Grote werkgever voor het platteland
Als werkgever zijn cumelabedrijven van wezenlijk belang voor het platteland. Personeel woont vaak dichtbij en werkt in de regio.

Het bespreken van deze vijf punten geeft een goed inzicht wat er bij de cumelaondernemers leeft en wat we als sector belangrijk vinden. Dit geeft de bestuurders nieuwe inzichten die ze kunnen vertalen naar het lokale beleid.