P4100727_preview

Cumela gaat in gesprek over certificeringsplicht

Datum: 19 september 2023
Laatst bijgewerkt: 20 september 2023
Door: Jacqueline Tuinenga
"We gaan in gesprek met de ambtenaren betrokken bij het dossier certificeringsplicht van uitzendbureaus", zegt Jacqueline Tuinenga, onze beleidsmedewerker sociale zaken. "Met behulp van wat jullie via de enquête met ons deelden kunnen we het probleem duiden en er wat aan gaan doen." Ook pasten veel ondernemers na aanleiding van de enquête hun SBI-codes aan. "Een goede ontwikkeling."

"Dik 500 ondernemers vulden sinds 24 augustus onze enquête in", zegt Tuinenga. "Daar zijn we heel blij mee. De uitkomsten maken namelijk heel duidelijk dat de certificeringsplicht grote problemen in onze sector gaat veroorzaken. Ook kregen we flink wat voorbeelden van praktijksituaties."

In gesprek

Deze informatie gaan Tuinenga en de andere beleidsmedewerkers gebruiken in de komende gesprekken. "We hebben inmiddels contact met de ambtenaren betrokken bij dit dossier. Nu wachten we nog op een datum waarop we met elkaar in gesprek gaan. Een datum die ik elk moment verwacht", zegt Tuinenga.

In die gesprekken gaat Tuinenga op zoek naar een oplossing. "Noodzakelijk, want via de enquête weten we dat 75 procent van de ondernemers die de enquête invulden te maken gaat krijgen met certificeringsplicht." Wat inhoudt: een forse administratieve lastenverzwaring voor de sector. "En je moet de medewerker die je verhuurt gaan belonen op basis van de cao die het bedrijf gebruikt wat jouw medewerker leent", duidt Tuinenga de consequenties van de certificeringsplicht. 

Uitkomsten van de enquête:

  • 55% van de bedrijven doet aan collegiale uitleen, dit zorgt gemiddeld voor 16% van de omzet.
  • Wat de wet verstaat onder uitleen (is uitlenen tegen commercieel tarief) wordt door meer dan 75% van de bedrijven gedaan en zorgt voor gemiddeld 25% van de omzet.
  • Het wegzetten van een man met machine die onder leiding en toezicht werken van de opdrachtgever is aan de orde bij 90% van de bedrijven! Dit zorgt voor gemiddeld 35% van de omzet.
SBI-code

De enquête leverde meteen een aandachtspunt op. "Wat opvalt is dat de afspraken meestal niet op papier komen. Meer dan 80% geeft aan dat dit mondeling te regelen. En dit vraagt om actie", zegt Tuinenga. Positief noemt ze het dat veel ondernemers naar aanleiding van de enquête hun Standaard Bedrijfsindeling-codes (SBI-codes) bij de Kamer van Koophandel aanpasten. "En dat kan nog steeds. Ik raad ondernemers aan om dit vooral te doen. Via de link hieronder zie je hoe je dit doet."

Cumela Nederland

Jacqueline Tuinenga

Beleidsmedewerker sociale zaken

Controleer je registratie bij de Kamer van Koophandel