Werknemer en kraantje

Opnieuw uitstel van toelatingsstelsel uitleners

Datum: 5 november 2024
Laatst bijgewerkt: 5 november 2024
Door: Jacqueline Tuinenga
De invoering van een toelatingsstelsel (voorheen: certificeringsplicht) voor ‘uitzendbureaus’ is opnieuw uitgesteld. Hoewel vaak over uitzendbureaus wordt gesproken, geldt deze wet voor alle ondernemers die personeel uitlenen aan een ander, dus ook voor de cumelasector.

Inmiddels is duidelijk dat de beoogde uitvoeringsinstantie de controles niet kan waarmaken. Minister van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) onderzoekt nu of het ministerie zelf de uitvoering kan overnemen. Het toelatingsstelsel vereist dat bedrijven toestemming van de overheid hebben om arbeidskrachten uit te lenen, met bijbehorende periodieke controles. Cumela pleit voor dispensatie van deze wet voor de sector.

Cumela pleit voor dispensatie van deze wet voor de sector.

De wet zou oorspronkelijk per 1 januari 2026 ingaan, met controles vanaf 1 januari 2027, maar deze termijnen zijn niet langer haalbaar. Het voorstel moet bovendien nog door de Tweede en Eerste Kamer worden goedgekeurd.

De minister werkt ondertussen aan aanvullende maatregelen, zoals een hogere maximale boete van €11.250 bij ernstige overtredingen van de Wet arbeid vreemdelingen, het mogelijk verbieden van uitzendwerk in bepaalde sectoren en aanscherping van strafrechtelijke regels bij arbeidsuitbuiting.

WAADI-vinkje aanzetten

Ten slotte herinneren we je aan de registratieplicht die al sinds 2012 geldt. Omdat personeel uitlenen niet onze corebusiness is (wij zijn geen uitzendbureau), is het voldoende om het WAADI-vinkje aan te zetten. Een aparte SBI-code toevoegen is niet nodig en kan zelfs ongewenste effecten hebben. Controleer ook of collega’s van wie je personeel inhuurt geregistreerd zijn. Als inlener kun je namelijk een boete krijgen als je zakendoet met een niet-geregistreerde onderneming.