derogatie

Cumela blij dat EU komt met lichtpuntje in mestcrisis

Datum: 22 maart 2024
Laatst bijgewerkt: 22 maart 2024
Door: Herma van den Pol
“We zijn heel blij dat de Europese Commissie werk maakt van Renure als kunstmestvervanger", reageert Manon Jansen, secretaris meststoffendistributie bij Cumela, op het nieuws van demissionair landbouwminister Piet Adema. "Wel moeten we nog wachten op de uitwerking om aan te kunnen geven of het de druk van de mestmarkt kan halen."

"Komt er een toelating voor Renure dan krijgt de sector toegang tot dierlijke kunstmest. Een vervanger van de chemische kunstmest die we nu moeten gebruiken", duidt Manon het nieuws waarmee De Telegraaf uitpakt als 'Doorbraak voor Nederlandse boeren in mestcrisis'. 

Demonstraties

Renure staat voor: REcovered Nitrogen from manURE. Het gaat om stikstofhoudende meststoffen die gewonnen worden uit dierlijke mest of digestaat waar dierlijke mest voor is gebruikt. In de praktijk kun je dan denken aan mineralenconcentraten, spuiwater uit indampinstallaties of misschien ook dunne fractie van digestaat. Cumela zet zich al verscheidene jaren in om hiervoor een officiële erkenning als kunstmestvervanger te krijgen. Iets wat nu door de demonstraties van boeren in verschillende lidstaten in zicht komt. 

"Wanneer de EU de meststoffen uit Renure erkent en in wetgeving vastlegt mogen we die mee gaan nemen in de mestboekhouding. We moeten nog wel even afwachten hoe de precieze uitwerking eruit gaat zien en wanneer de wetgeving ingaat om te bepalen hoeveel licht het kan brengen op de mestmarkt", zegt Manon. "Daarom zijn we blij, maar met een kleine terughoudenheid. 

 

Cumela Nederland

Manon Jansen

Secretaris meststoffendistributie