Renault E-Tech truck opladen

26 maart opent Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET)

Datum: 21 maart 2024
Laatst bijgewerkt: 21 maart 2024
Door: Herma van den Pol
Nog een paar dagen en dan kunnen ondernemers weer aanvragen indienen voor de Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET). "Ook voor ondernemers in de cumelasector een hele interessante subsidie", duidt André de Swart, adviseur bij Cumela Advies, de regeling.

Wil je een nieuwe uitstootvrije vrachtauto kopen of financial-leasen? Wellicht omdat je werk doet op plaatsen waar je met milieuzones te maken krijgt. Dan is de Aanschafsubsidieregeling Zero-Emissie Trucks (AanZET) wat voor jou. Vanaf dinsdag 26 maart komt er € 45 miljoen beschikbaar om ondernemers hiermee te helpen.

Tip

Bereid je subsidieaanvraag goed voor. Neem daarvoor de checklist door. Voorkom teleurstelling! Bekijk ook de punten 'Belangrijk om te weten' na jouw aanvraag en weet wat de subsidieverplichtingen zijn.

Checklist Aanschafsubsidieregeling zero-emissie trucks (AanZET) via rvo.nl.

Hoe werkt het?

Het subsidiebedrag is een percentage van de verkoopprijs. Dat is de prijs van het emissieloze vrachtautochassis. Inclusief af-fabrieksopties zoals die op de overeenkomst staat, exclusief btw. 

De voorwaarden:

  • De vrachtwagen moet nieuw zijn.
  • De vrachtwagen is volledig emissieloos. Brandstofcode E en W komen in aanmerking.
  • De vrachtwagen rijdt alleen met een elektromotor.
  • De vrachtwagen valt onder de voertuigclassificaties N2 met een gewicht groter dan 4.250 kg of N3.
  • Het batterijpakket van de vrachtwagen mag geen lood bevatten.

 

Naast de verkoopprijs kijkt de overheid naar je omvang van de onderneming. Hoe dat eruitziet zie je in de tabel. Het genoemde gewicht is de technische maximum massa van het voertuig. In het RDW-kentekenregister staat dit geregistreerd onder de code F1. Wil je weten onder welk categorie jouw organisatie valt? Doe de mkb-toets. 

Aanzet 2
Wanneer subsidie aanvragen?

Je vraagt subsidie aan, na het afsluiten van een koop- of financial-leaseovereenkomst zonder onherroepelijke verplichtingen. Deze overeenkomst is op het moment dat je subsidie aanvraagt nog niet definitief. De overheid stelt deze voorwaarde omdat steun stimulerend moet werken. De overheid zegt: "In de overeenkomst laat je een bepaling opnemen, waarin staat dat de overeenkomst op een latere (af te spreken) datum pas definitief wordt. Houd er wel rekening mee dat die datum later moet zijn dan de datum waarop je subsidie aanvraagt."

Het is ook mogelijk dat je in de overeenkomst opneemt dat deze pas definitief wordt, zodra je de subsidieaanvraag indient en je subsidieaanvraag positief beoordeeld is. Je kunt bijvoorbeeld de volgende voorwaarde in de overeenkomst opnemen: 'Order wordt definitief na toekenning aanvraag AanZET'. Meer info Voorwaarden Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET). Of bel met de Cumela Ondernemerslijn.

Cumela Advies

André de Swart

Adviseur bedrijfskundige zaken