Jelle Bijlsma BV gaat samen met Datacadabra een maaicombinatie voorzien van camera en sensoren.

Zuid-Holland maakt hergebruik bermgras makkelijker

Datum: 22 januari 2021
Laatst bijgewerkt: 22 januari 2021
Door: Johan van Dijk
De provincie Zuid-Holland gaat het makkelijker maken om te experimenteren met het hergebruik van organische groene reststromen, bijvoorbeeld bermmaaisel. Wie met een goed plan voor hergebruik komt kan in de provincie voortaan sneller aan de slag. Een stap in de goede richting, aldus Cumela.

Nu nog wordt groenafval juridisch gezien als ‘afval’. Het moet daardoor ook als afval afgevoerd en verwerkt worden en mag niet zomaar in de bodem terechtkomen, terwijl dit in het geval van groenafval soms juist kansen biedt. Organische reststromen kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden als bodemverbeteraar of als meststof, waarbij de toepassing een positief effect kan hebben op de bodemkwaliteit doordat het helpt bij het verhogen van de organische stof in de bodem. Bedrijven die – middels een goed voorstel – hiermee willen experimenteren, kunnen zich melden bij de Omgevingsdienst.

Als bevoegd gezag kan de provincie in sommige gevallen daarvoor ontheffing afgeven. Dat is tot nu toe een paar keer gebeurd, maar blijkt erg onduidelijk. Daarom heeft de provincie dit nu in een beleidsregel vastgelegd. Dit geeft duidelijkheid en zorgt ervoor dat ondernemers met een goed plan sneller aan de slag kunnen. In de uitvoering voor heel Zuid-Holland werkt de provincie samen met de Omgevingsdienst Midden-Holland. Deze dienst verleent namens de provincie de ontheffingen. De beleidsregel is bijgevoegd.

Ontheffing aanvragen
Om in aanmerking te komen voor een ontheffing om een proef of pilot uit te voeren moet via een aanvraag diverse gegevens worden verstrekt, zoals nut en noodzaak van toepassing, milieu- en economische winst, herkomst en aard, locatie van proef, toegepaste techniek en meer. Wil je hier meer over weten of heb je andere vragen hierover dan kun je terecht bij de ondernemerslijn of de juridisch adviseurs omgevingsrecht van Cumela Advies.  

Ontheffing voor organische groene reststromen