zetor 6 serie op TechAgro beurs Brno

Zetor presenteert nieuwe 6-serie

Datum: 25 april 2024
Laatst bijgewerkt: 26 april 2024
Door: Gert Vreemann
Op grond van het nummer 6 verwacht je een nieuwe zware Zetor-zescilinderserie. Op de Techagro toonde Zetor echter dit prototype van de nieuwe 6-serie-viercilindermodellen tot 126 kW (171 pk) ter vervanging van de Forterra en de zescilinder-Crystal. Zetor nummert de serie om en voorziet ze meteen van nieuwe technieken voor betere prestaties, zoals de nieuwste ZF Terrapower-powershift.
zetor 6 serie op TechAgro beurs Brno

Zetor toonde op de ‘thuisbeurs’ Techagro in Brno een prototype van de nieuwe 6-serie. Die trekker heeft wel smoel en Zetor scoorde er veel aandacht mee op deze beurs. Bij de nieuwe 6-serie betreft het modellen met vermogens van 96 tot 126 kW (131 tot 171 pk). Zetor geeft aan dat het de trekkerseries gaat omnummeren naar herkenbare aanduidingen, zoals het in het verleden ook heeft gedaan. In dit geval betreft het de 6-serie en daarachter volgt het vermogen in paardenkrachten. Naar verluidt komen er vier modellen in deze nieuwe 6-serie, namelijk de 6130, de 6140, de 6150 en de 6170. De serie zal de huidige Forterra en de Crystal 170 met zescilinderkrachtbron gaan vervangen.

zetor 6 serie op TechAgro beurs Brno

De 6-serie wordt uitgerust met de bekende Deutz 4.1-Stage V-viercilinderkrachtbron. Daarmee vervalt automatisch de zescilinderkrachtbron die in de Crystal 170 zat. De 6-serie heeft verder de nieuwste ZF Terrapower TPT 16-powershift-transmissie met zestraps powershift vooruit en drietraps powershift achteruit, wat in totaal dertig versnellingen vooruit en vijftien achteruit geeft. Verder bevat deze transmissie een geïntegreerde, onder last schakelbare omkeerschakeling plus vier aftakassnelheden (540/1000 en 540E/1000E). Kenmerkend voor deze transmissie is ook dat de maximumsnelheid (bij deze Zetor 6-serie 40 km/u) bij een lager motortoerental wordt bereikt. De transmissie is desgewenst leverbaar met kruipgroep (54V/27R). 

zetor 6 serie op TechAgro beurs Brno

Verder belangrijk is dat de trekkerserie wordt uitgerust met een axiaalpomp met een opbrengst van 120 liter per minuut met loadsensing-aansturing. De hydrauliekprestaties zijn ten opzichte van de huidige Forterra en Crystal verhoogd. Het hefvermogen van de hefinrichting aan de achterzijde is nu 7,2 ton. De trekkers hebben een mechanisch geveerde cabine en voorasvering met individuele wielophanging.

Verder gaat Zetor de serie optioneel met Isobus uitvoeren in combinatie met een bedieningsscherm. Wanneer de 6-serie definitief op de markt komt, laat Zetor nog niet weten, maar ook niet of we op termijn de gewenste zwaardere zescilinderserie van meer dan 126 kW (171 pk) mogen verwachten. Dat zullen we dan vast op een volgende beurs horen.