niet kankerverwekkende remmenreiniger

Toolbox: Weet wat voor remmenreiniger je gebruikt

Datum: 6 juni 2023
Laatst bijgewerkt: 5 april 2024
Door: Corina van Zoest-Meester
In onze sector gebruiken we veel remmenreiniger. Soms bestaat die uit een zeer gevaarlijke stof. Controleer daarom of jij werkt met een veilige remmenreiniger. Stel jezelf niet bloot aan een ziekmakende stof.
gevaarlijk symbolen
Een alleskunner

Als je op internet kijkt en leest wat er allemaal mogelijk is met remmenreiniger, dan zie je teksten zoals deze: “Een remmenreiniger is een zeer krachtige reiniger en ontvetter die vuil, vet, olie en remvloeistof goed en snel verwijdert. Het middel gebruik je voor de reiniging van remonderdelen, maar je kunt er nog veel meer mee. Het is een echte alleskunner!”

Omdat remmenreinigers snel verdampen, adem je die gemakkelijk in. De gezondheidsschade die je oploopt, hangt af van de hoeveelheid damp die je inademt. Het maakt natuurlijk wel verschil of je heel af en toe remmenreiniger gebruikt of elk uur. Gelukkig bestaan er ook niet-kankerverwekkende remmenreinigers. Het is een stuk beter voor je gezondheid om juist díe veilige remmenreinigers te gebruiken.

Herkennen van een ziekmakende remmenreiniger

Op het veiligheidsinformatieblad kun je lezen hoe gevaarlijk een stof is. Je kunt het veiligheidsinformatieblad opvragen bij je werkgever of de producent. Als je de volgende codes tegenkomt, is het niet in orde: H340, H341, H350, H351, H360 of H361, H362. De H staat voor hazard, oftewel gevaar.

Soms weet je ook voldoende als je het etiket leest. Zorg dat je de betekenis van de symbolen kent! We nemen er een aantal met je door.