Werkbezoek

Werkbezoek VVD: als partners kringlopen sluiten

Datum: 16 november 2022
Laatst bijgewerkt: 16 november 2022
Door: Maurice Steinbusch
Een VVD-avond over stikstof in Overijssel was voor landbouwwoordvoerder Thom van Campen aanleiding een bezoek te brengen aan cumelabedrijf Gubbels Agro in Broekland en zijn klant varkensbedrijf Familie Rientjes in Raalte. De partijen voerden een gesprek over bemesting, precisielandbouw, kalenderlandbouw, kringlopen sluiten en innovaties.

Afgelopen vrijdag bezocht VVD-kamerlid Thom van Campen de bedrijven Gubbels Agro in Broekland en varkensbedrijf Familie Rientjes in Raalte. Dit bezoek vond plaats nadat Twan Gubbels, bestuurslid van Cumela sectie Agrarisch Loonwerk en Van Campen elkaar spraken in de stikstofwerkgroep van de VVD-fractie in de Provinciale Staten Overijssel. Gubbels nodigde hem hierna uit voor een bezoek om te laten zien hoe precisielandbouw een bijdrage levert aan de oplossing van het stikstofprobleem. “Planten optimaal laten groeien door een maximale opname van de aanwezige mineralen is een van de beste milieumaatregelen,” benadrukte Gubbels.

Evenwichtsbemesting en kalenderlandbouw

Tijdens het bezoek liet hij het Tweede Kamerlid zien hoe je op basis van precisie grondonderzoek taakkaarten kunt maken om heel precies overal de juiste hoeveelheid mineralen te geven, waardoor je ook de nitraatuitstoot kunt minimaliseren. Hij benadrukte dat vakmanschap van de loonwerker, dat wil zeggen weten hoe planten groeien en hoe je de bodemvruchtbaarheid in stand houdt, er voor zorgt dat je gewassen landbouwkundig optimaal kunt laten groeien. Nadrukkelijk hield hij Van Campen voor dat kalenderlandbouw daar niet bij past. “Daarmee beperk je onze middelen en mogelijkheden om tot optimale benutting van grond en meststoffen te komen. De overheid moet af van middelvoorschriften, maar moet doelen stellen. Dan kun je ook echt naar evenwichtsbemesting.”

Na de verhandeling over evenwichtsbemesting liet Gubbels Van Campen nog zien wat voor moderne technieken er nog meer worden toegepast. Van luchtdrukwisselsystemen, NIR sensoren, GPS gestuurde afsluiters tot opbrengstmeetsystemen in de hakselaar. Een heleboel kennis rijker vertrok Van Campen daarna naar het volgende adres

Kringlopen sluiten

Stephan Rientjes van Varkensbedrijf Familie Rientjes vertelt vervolgens op zijn locatie in het bijzijn van de ook aangesloten Overijsselse VVD-Statenleden Wim Tutert en Kees Hofstee hoe hij werkt aan het sluiten van kringlopen op zijn familiebedrijf. Hij verbouwt zelf zijn voergranen in nauwe samenwerking met Twan Gubbels. Het bedrijf voert droge reststromen uit de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie, brengt de mest naar Groningen en teelt daar ook eigen graan dat weer naar de varkens gaat. Volgens Rientjes een mooi voorbeeld van gesloten kringlopen. In de discussie die daarop ontstaat over de schaal van kringlopen merkt hij op dat  Mestvervoer richting Groningen dichter bij is dan vlees vanaf het bedrijf naar Amsterdam brengen.

Ook vertelt Rientjes over de maatregelen die zij hebben genomen om het varkensbedrijf te verduurzamen. Zo kunnen ze gasloos verwarmen dankzij daken vol  zonnepanelen en een warmtepomp. Een goed werkende luchtwasser zorgt ervoor dat 80 procent van de ammoniak die in de stal ontstaat ook weer wordt opgevangen. Ook die stikstof blijft in de kringloop als Gubbels het weer uitrijdt. Het laat volgens hen zien hoe je als partners bezig bent om de kringloop te sluiten. Ze erkennen dat het hierbij belangrijk is dat je kunt borgen wat je doet en dat innovaties inderdaad werken.

Stoppende boeren

Als bestuurslid binnen Cumela houdt Gubbels verder nog een pleidooi richting de provinciale en nationale politiek om ook rekening te houden met loonwerkers rondom natuurgebieden, die de impact ervaren door stoppende boeren vanwege overheidsbeleid. “Het is veel te gemakkelijk gezegd om zo maar ander werk te vinden, terwijl je kapitaal vastligt in machines gericht op landbouw en je kennis en vaardigheden zo aan een gebied gebonden zijn.”