Hans Verkerk (4799), manager beleid (4800), 2021 (4388), Grondig 5 (4784)

Waardevol dichtbij

Datum: 7 september 2021
Laatst bijgewerkt: 8 september 2021
Door: Hans Verkerk
“Er wordt wel eens gemopperd, maar...” De afgelopen maand stond de cumelasector nadrukkelijk op de kaart. Keer op keer was in de journaals en nieuwsberichten zichtbaar wat de cumelasector voor Nederland doet. Onze leden waren ruimschoots in beeld door de gevolgen van een windhoos, een watersnoodramp en een dijkdoorbraak. 

Tientallen cumelabedrijven hebben zich bij de watersnoodramp in Limburg en Noord-Brabant van hun beste kant laten zien. Veel materieel werd ingezet om mens en dier te redden, de schade te beperken en ernstiger overstromingen tegen te gaan. Fantastisch dat er dan een beroep kan worden gedaan op onze machines met gemotiveerde en deskundige medewerkers. Medewerkers die niet eerst eigen huis en haard proberen te redden, maar in dienst van de gemeenschap de gezamenlijke belangen voorrang geven. 

Diverse cumelabedrijven hebben geassisteerd bij het opruimen van de chaos die ontstond door een felle windhoos in Leersum. Duizenden bomen waaiden daar om, wegen werden geblokkeerd en huizen en gebouwen liepen grote schade op. Ook hier stonden cumelabedrijven onmiddellijk klaar om de hulpdiensten te helpen bij het opruimen van het afgeknapte hout. In deze uitgave van Grondig hebben we hierover enkele reportages opgenomen. 

En dan is er nog de projectleider van het cumelabedrijf die in de vroege ochtend constateert dat er water een polder in stroomt dat daar niet hoort. Een polder waarin ook huizen en bedrijven staan. Hij slaat alarm, maar gaat ook zelf direct handelen en binnen een half uur ligt de eerste vracht klei al in de watergang om de vaart af te dammen, zodat erger wordt voorkomen. Snel en adequaat handelen zorgde ervoor dat er hier geen schade voor bewoners ontstond. Nog voor de autoriteiten aanwezig waren, was het gevaar al geweken. 

In Nijkerk zijn we ongelooflijk trots op al die cumelabedrijven die steeds weer laten zien dat ze het hart op de goede plaats hebben zitten. In het licht dat het aanbod aan bekwaam personeel steeds krapper wordt, is dit een extra knappe prestatie. Terecht kwam de wethouder langs om te bedanken. Daarbij zei hij iets wat heel erg de moeite waard is voor alle cumelabedrijven:

Er wordt wel eens gemopperd op het grote verkeer, maar het heeft veel waarde om dit soort bedrijven dichtbij in het gebied te hebben.

En zo is het maar net! Cumelabedrijven horen thuis in het buitengebied, omdat en zodat ze gebiedskennis hebben en houden. Kennis die nodig is om - als het erop aankomt - snel te kunnen handelen en het maatschappelijke belang voorop te zetten. Wethouders, denk hieraan bij het schrijven van uw visie op het buitengebied. 

Hans Verkerk,
Manager beleid