Referentiefucties

Waar staat jouw werknemer? Handboek functiewaardering helpt

Datum: 23 november 2023
Laatst bijgewerkt: 22 december 2023
Door: Marie-José Lamers
Waar staat jouw werknemer? Handboek functiewaardering voor de cumelasector helpt je hierbij. Kijk of je werknemer de juiste functie heeft en waar hij naartoe kan groeien. We zetten een aantal vragen en antwoorden op een rij te zetten. De animaties helpen je nog verder op weg. Heb je nog vragen of wil je graag even sparren? Bel dan met Cumela Advies.
referentiefunctie 1 - nieuw handboek

1. Waar vind ik uitgebreide informatie over het (nieuwe) functiehandboek?
Op de website groengrondinfrastructuur.referentiefunctie.nl vind je informatie over de referentiefuncties en hoe je deze gebruikt om de functies binnen jouw bedrijf (bedrijfsfuncties) in te delen. Deze website begeleidt je stapsgewijs in het proces om te komen tot een omschrijving en indeling. Om je verder op weg te helpen, vind je op Cumela.nl via de zoekterm ‘handboek functiewaardering’ enkele animaties over dit onderwerp.

referentiefunctie 2 - wat is jouw functie

2. Kan ik de oude referentiefuncties één op één overzetten naar de nieuwe referentiefuncties?
Nee, vrijwel geen enkele omschrijving is hetzelfde gebleven en een één-op-één-vergelijking is niet te maken. Je kunt dus niet zomaar de oude functienamen door de nieuwe vervangen en moet echt gaan kijken of de inhoud van de functies nog voldoende overeenstemt. Van een aantal functies zijn er meerdere niveaus omschreven. Niet altijd is daar dan een volledige omschrijving van gemaakt. Soms zijn alleen de verschillen tussen de niveaus benoemd in een apart overzicht met niveau-onderscheidende kenmerken (NOK).

referentiefunctie 3 - inhoud functie

3. Hoe is bepaald aan welke functiegroep een referentiefunctie is gekoppeld?
De referentiefuncties zijn opnieuw beschreven en hebben nieuwe functienamen gekregen. Vervolgens is met de IFA-methode de zwaarte van deze functies gewogen door aan elke referentiefunctie een aantal punten toe te kennen. Het totale puntenaantal bepaalt in welke functiegroep de referentiefunctie valt. De functierangschikkingslijst en het functieraster (te vinden op de website) geven een overzicht met punten en groepen.

referentiefunctie 4 - leg de functie vast

4. Wat betekent dit functiehandboek voor mij als werkgever? Moet ik nu alle functies binnen mijn organisatie opnieuw beschrijven en indelen?
Nee, als je dat tot nu toe altijd zorgvuldig hebt gedaan, is het niet nodig de oude functies om te zetten naar een indeling volgens de nieuwe referentiefuncties. Wel is het goed om te kijken of de indelingen van de functies nog kloppen. Bij het aannemen van een nieuwe werknemer of bij een gewijzigde functie van een werknemer deel je de functie in aan de hand van het (nieuwe) functiehandboek.

referentiefunctie 5 - meer informatie en uitleg

5. Ben ik verplicht de functies van de werknemers in te delen in een functiegroep?
Ja, de werkgever is verplicht de werknemer mee te delen in welke functiegroep zijn functie wordt ingedeeld en de functiegroep te vermelden in de schriftelijke arbeidsovereenkomst. Mocht je dit nog niet hebben gedaan, dan is het belangrijk om een inhaalslag te maken aan de hand van het functiehandboek.

6. Wat gebeurt er als de functie van een werknemer in een hogere salarisgroep wordt ingedeeld?
Als een werknemer in een hogere salarisgroep wordt ingedeeld, heeft dit vaak gevolgen voor zijn of haar salarisperspectief. Zo heeft een werknemer van 21 jaar en ouder die in een hogere salarisgroep komt elk jaar per 1 januari recht op een functieschaal, voor zover hij niet reeds het hoogste aantal functieschalen in de desbetreffende functiegroep heeft bereikt. Om in aanmerking te komen voor een hogere functieschaal moet de werknemer ten minste zes maanden in dezelfde functieschaal zijn ingedeeld.

7. Wat gebeurt er als de functie van een medewerker in een lagere salarisgroep wordt ingedeeld?
Als een werknemer in een lagere salarisgroep wordt ingedeeld, wordt het maximumbedrag sneller bereikt of het is al bereikt. Heeft de medewerker een salaris dat hoger is dan het maximumbedrag van de nieuwe salarisgroep, dan wordt het bovenschalige salarisdeel omgezet in een persoonlijke toeslag. Op de persoonlijke toeslag is ook de initiële loonsverhoging van toepassing.

8. Hoe ga ik om met het indelen van functies waar geen geschikte referentiefunctie voor is?
Als er geen passende referentiefunctie is, kijk dan naar referentiefuncties die van ongeveer gelijk niveau zijn wat werkzaamheden betreft. Vergelijk de functie met de referentiefunctie en bekijk eventueel de matrix met niveau-onderscheidende kenmerken (NOK). Stel vast of binnen de bedrijfsfunctie vergelijkbare, zwaardere of lichtere werkzaamheden worden verricht. Bepaal aan de hand hiervan de indeling.

9. Hoe ga ik om met (niveaumatig) zwaardere functies dan zijn omschreven in het referentiemateriaal?
Het functiehandboek kent tien functiegroepen (A tot en met J). Als je een functie wilt indelen die niveaumatig ‘zwaarder’ is dan groep J (> 480 punten IFA), dan biedt het referentiemateriaal hier geen handvatten voor. Het advies is dan om niveaumatig te extrapoleren. Hoeveel zwaarder is de functie dan de zwaarste referentiefunctie? Mocht dit niet tot een eenduidige conclusie leiden, neem dan contact op met de Ondernemerslijn. In overleg bekijken we of een functiewaarderingsdeskundige moet worden ingezet. Belangrijk: de cao is van toepassing op alle werknemers in loondienst, met uitzondering van de directeursfuncties in een NV of BV.

10. Ik wil hulp bij het proces van omschrijven en indelen. Wie kan ik benaderen?
Mocht je ondersteuning wensen bij het beschrijven dan wel indelen van je eigen bedrijfsfuncties, dan kun je contact opnemen met de Ondernemerslijn en met de adviseurs arbeidsrecht/HR van Cumela Advies. Zij helpen je graag verder. Indien gewenst kan er een adviesbezoek of een online-meeting worden ingepland om praktische tips en informatie te geven.

Functieraster