vredo SSU sleepslangunit

Vredo komt met Vredo SSU-sleepslangunit

Datum: 3 maart 2021
Laatst bijgewerkt: 3 maart 2021
Door: Gert Vreemann
Onlangs heeft Vredo zijn sleepslangunit SSU als prototypemachine in bedrijf gesteld. Het gaat hier om een losse tussenunit met een universele bemesteraankoppeling. De unit beschikt over een eigen bedieningskast en loadsensing-hydrauliekverzorging. Deze eerste sleepslangunit is uitgerust met een twaalf meter brede Vredo Profi-bemester met V-schijven en pneumatische GPS-sectieafsluiting.
vredo SSU sleepslangunit

Dankzij het nieuwe Vredo SSU-concept zijn alle niet naar voren opklappende bemesters tot achttien meter met een aankoppeldriehoek te bevestigen. De Vredo SSU maakt je eigen bemester(s) daarmee ook bruikbaar voor sleepslangtechniek. Met deze sleepslangunit speelt Vredo in op de stijgende vraag vanuit de markt voor een sleepslangbemester in combinatie met het Vredo-zodenbemesterconcept.

vredo SSU unit sleepslangbemesten

De sleepslangunit is compact en weegt 1515 kilo. Door de kleine lengtetoename van twaalf centimeter ten opzichte van de standaard aankoppeldriehoek blijft het zwaartepunt van de combinatie kort op het trekkende voertuig. Het draaipunt van de arm ligt ook kort op het trekkende voertuig, waardoor de combinatie mede door automatisch optrekmechanisme van de sleepslang wendbaar en gemakkelijk te sturen is. Het trekpunt van de arm ligt op de hoogte van de ondertrekhaak, waardoor er bij het trekken geen gewichtsoverdracht naar achteren is.

De Vredo SSU draait op twee knikpunten in de arm. Hierdoor is het mogelijk achteruit te rijden, waarbij de aanvoerslang naast het trekkende voertuig komt te liggen zonder extreme krachten uit te oefenen op de aanvoerslang en/of de constructie van de sleepslangunit. De aan de sleepslangunit gemonteerde arm draait over de bemester heen. Hierdoor trekt de aanvoerslang nooit aan de bemester zelf. Ook wordt er over de gehele werkbreedte op gelijke rijafstand mest ingewerkt, omdat de aanvoerslang geen belemmering is.

vredo sleepslangbemester in transportstand

Bij het uitheffen op de wendakker klapt de bemester automatisch een stukje op en wordt de slang opgetrokken. Zodra de trekker bijna recht op de wendakker staat, laat de SSU de sleepslang weer automatisch vieren, zodat er geen zijdelingse trekkracht op de trekker komt. De laatste knik van de arm gaat onder voorspanning altijd uit zichzelf recht staan en de hoofdarm kan onder de voorspanning vrij zwenken, maar ook een gewenste richting op worden gestuurd met behulp van de bedieningshendel. De aan de GPS gekoppelde flowmeter geeft een exact beeld van de mestgift. Optioneel kan de sleepslangunit worden geleverd met Isobus-bediening en fronttankaansluiting. Hiermee kunnen de bediening van de SSU, de uitlezing van de dosering en eventueel de sectieafsluiting volledig via de VT/Isobus-bediening lopen.