constructieplaat gronddumper

Vraag voor 31 december inslag VIN aan!

Datum: 10 december 2021
Laatst bijgewerkt: 17 december 2021
Door: Hero Dijkema
Geen voertuigidentificatienummer (VIN)-nummer op je landbouwvoertuig? Vul dan zo snel mogelijk en uiterlijk voor 31 december de aanvraag in voor een identiteitsonderzoek, VIN-inslag en registratie van het landbouw- of bouwvoertuig. Alleen dan betaal je 18 euro in plaats van ruim 232 euro voor registratie, ook wanneer er pas in 2022 een VIN wordt ingeslagen. "Wij zijn blij met deze versoepeling", zegt Hero Dijkema, onze beleidsmedewerker (land)bouwverkeer en vervoer.

"Er is niet genoeg capaciteit bij de RDW om vóór 31 december bij alle voertuigen die geen VIN-nummer hebben een identiteitsonderzoek uit te voeren en een VIN in te slaan. Samen hebben we daarom met de RDW gezocht naar een oplossing voor deze uitdaging en die hebben we gevonden", zegt Dijkema.

Hij is blij om te kunnen melden dat je nu 18 euro betaalt wanneer je jouw voertuigen, landbouwvoertuigen, voertuigen met beperkte snelheid zoals combines en rooiers en bouwvoertuigen, voor 31 december registreert én een identiteitsonderzoek en VIN-inslag aanvraagt. "Het onderzoek en de VIN-inslag gebeuren pas in 2022. Normaal moeten bestaande (land)bouwvoertuigen, waarvan de registratie pas in 2022 wordt aangevraagd, eerst door de RDW gekeurd moeten worden. De identificatie, VIN-inslag en registratie van een dergelijk voertuig, met een goedkeuringsbewijs, kost daardoor in 2022 ruim 232 euro. Maar als je jouw aanvraag nog in 2021 doet hoef je dat hogere bedrag niet te betalen." De kosten van registratie in 2021 en 2022 staan in dit overzicht.

Overzicht kosten registratie 2021-2022

De kosten die wel blijven, maar die je ook in 2021 al betaalde, zijn die voor het identiteitsonderzoek en de VIN-inslag in totaal 89 euro. Inclusief de 18 euro voor registratie komt dat bedrag uit op 107 euro per voertuig.     

VIN-inslag op locatie
Normaal gesproken moet je voor het inslaan van een VIN naar één van de zestien keuringsstations van de RDW. Probleem hierbij is dat in sommige delen van het land de afstand naar een keuringsstation wel erg groot is.

"Daarom hebben Cumela, en LTO Nederland het initiatief genomen om het inslaan van een VIN op centraal gelegen locaties mogelijk te maken. Hier wordt dan een ‘tijdelijk RDW-keuringsstation’ ingericht. Wij zijn blij dat de RDW dit gaat regelen. Je hoeft dus straks niet altijd naar een regulier RDW-keuringsstation, maar dat kan straks ook dichterbij huis. In sommige delen van Nederland liggen de keuringsstations namelijk niet naast de deur.” De locaties van de RDW-keuringsstations staan in het overzicht bij dit bericht.

Hoe het werkt
De aanvraag voor het identiteitsonderzoek en het inslaan van het VIN doe je via het aanvraagformulier Aanvraag identiteitsonderzoek en inslag VIN voor (land)bouwvoertuigen. Hierop volgt dan vaak een telefonische afstemming, waarbij je gebeld wordt door de RDW. Als daaruit blijkt dat jouw (land)bouwvoertuig inderdaad geen VIN heeft, maakt de RDW gelijk een afspraak op een locatie bij jou in de buurt. Daar moet je dan met je (land)bouwvoertuig heen voor een identiteitsonderzoek en om een VIN in te slaan. Daar kun je ook meteen de registratie van het (land)bouwvoertuig regelen. Vanwege het grote aantal aanvragen plant de RDW deze werkzaamheden voor 2022 in en neemt ook pas dan contact met je op.

Vraag een identiteitsonderzoek aan

Zelf VIN inslaan is verboden
Zelf een VIN inslaan in een fabrieksmatig gebouwd (land)bouwvoertuig is verboden. De enige mogelijkheid om voor een dergelijk voertuig een VIN te komen, is dat de RDW alsnog een VIN inslaat. De RDW is de enige partij die dit mag doen bij een bestaand voertuig.

Voorrang zelfrijdende (land)bouwvoertuigen
"Goed om te weten", zo meldt RDW. "De eerste prioriteit in de registratie ligt bij de landbouwtrekkers en mobiele machines, omdat deze zonder registratie in 2022 niet meer de openbare weg op mogen. De aanhangwagens en ander getrokken materieel zonder registratie mogen dat wel, mits daarmee niet harder wordt gereden dan 25 km/u."

Waar kun je terecht voor een keuring?