duizendknoop

Voorkom boete bij handel in grond met Japanse Duizendknoop

Datum: 20 januari 2022
Laatst bijgewerkt: 20 januari 2022
Door: Toon van der Stok
Sinds 1 januari 2022 geldt er een nationaal handelsverbod voor drie soorten Aziatische duizendknopen. Door dat verbod is ook de handel van grond vervuild met Japanse duizendknoop strafbaar geworden. Ons advies is daarom om voorafgaande aan het grondverzet door de opdrachtgever of initiatiefnemer een (ecologisch) onderzoek uit te laten voeren.

Japanse duizendknoop (Fallipia japonica), Sachalinse duizendknoop (Fallopia sachalinensis) en de bastaardduizendknoop (Fallopia x bohemica) mogen sinds 1 januari 2022 niet meer verhandeld worden. Het gaat dan over het gebruik van deze plant in bloemstukken en tuinen, maar over de handel in grond vervuild met resten van deze plant.

Nog een tip: het beste wat je kunt doen is voorafgaande aan het grondverzet een ecologisch onderzoek laten uitvoeren door de opdrachtgever of initiatiefnemer.


Dat ook grond onder de wetgeving meegenomen is was voor veel betrokken partijen een verrassing. "Dit is het gevolg van de ruime definitie die ze gebruiken voor deze wetgeving", zegt onze beleidsmedewerker bodem Gerben Zijlstra als hij hierop ingaat. "Vervoer je grond binnen een project dan is er niets aan de hand, maar verkoop je grond om het op een andere plaats toe te passen dan is het jouw verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat er geen duizendknoop in zit. Zit de plant er wel in dan moet de grond afgevoerd worden naar een speciale verwerker anders loop je het risico dat dit gezien wordt als een economisch delict." 

Analyseer de grond
Daarom raadt onze beleidsmedewerker ondernemers aan om bij het kleinste beetje twijfel over het wel of niet voorkomen van duizendknoop grond te laten onderzoeken. "Neem geen risico. Nog een tip: het beste wat je kunt doen is voorafgaande aan het grondverzet een ecologisch onderzoek laten uitvoeren door de opdrachtgever of initiatiefnemer."

"Een analyse van de grond bij verdenking van duizendknoop kan een hoop narigheid achteraf voorkomen. Dit kan ook in aanvulling op de AP04 keuring. Wees ook alert hierop bij aanvoer van grond op een project", vult Gerben aan. Dit laatste wordt soms vergeten terwijl ook dit boetes kan opleveren als grond vervuild blijkt te zijn. Met het handelsverbod wil de overheid verdere introductie en verspreiding van duizendknoop in het milieu voorkomen. Handhaving op het handelsverbod wordt door de NVWA opgepakt.   

Wet natuurbescherming
Het handelsverbod voor duizendknoop wordt geregeld in de Wet natuurbescherming. Via deze wet is het niet langer toegestaan om duizendknoop:

  • te bezitten of onder je hebben;
  • voorhanden te hebben;
  • te vervoeren;
  • of ten vervoer aan te bieden (van delen van invasieve exoten).

Deze ruime definitie van ‘verhandelen’ zorgt ervoor dat het niet uitmaakt of er (delen van de) duizendknoop zelf worden getransporteerd, of dat delen van de duizendknoop in een partij grond worden getransporteerd. 

Vrijstelling
Aziatische duizendknopen komen al wijd verspreid voor in Nederland en kosten Nederland jaarlijks veel geld. Dit geld wordt vooral uitgegeven aan maatregelen om de plant te beheersen of te verwijderen. Logischerwijs geldt er een vrijstelling voor het verhandelen of het in bezit hebben van Aziatische duizendknopen, wanneer de activiteiten plaatsvinden in het kader van uitroeiing, bestrijding of beheersing van de planten, bijvoorbeeld voor het afvoeren naar een erkende verwerker. 

Om te voorkomen dat de ruime definities van ‘bezit’ en ‘verhandelen’ tot ongewenste situaties leiden, is er nog een gedeeltelijke vrijstelling opgenomen onder het handelsverbod. De planten kunnen immers onopgemerkt groeien in de publieke ruimte, bij terreineigenaren en in particuliere tuinen. Het is ‘niet redelijk om terreineigenaren of particulieren in dat geval te bestraffen voor de aanwezigheid van Aziatische duizendknopen’, aldus het ministerie. Dan is verhandelen en bezit anders dan voor commerciële doeleinden wel toegestaan.