Grasland

Velddemo grasland woelen en mechanisch vernietigen

Datum: 8 november 2022
Laatst bijgewerkt: 8 november 2022
Met welke innovatieve machines kun je bodemverdichting in grasland en in andere groeiende gewassen tegengaan? En kan mechanisch onderwerken van bijvoorbeeld grasland een serieus alternatief zijn voor de inzet van chemische middelen? Ontdek het tijdens de velddemo op 11 november bij akkerbouwer Arjan Veenstra in Flevoland.

Met het Actieplan Bodem en Water ondersteunt provincie Flevoland initiatieven van boeren die bijdragen aan een betere bodem en een duurzame landbouw. Tijdens de velddemo kun je als loonwerker kennismaken met diverse machines om grasland en andere groeiende gewassen te woelen of mechanisch te vernietigen. De demo is onderdeel van het project Versterkte Kennisverspreiding Nutriënten binnen het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) dat binnen heel Nederland loonwerkclusters opricht. Met de demo’s wil DAW kennis uitwisselen tussen loonwerkers en agrariërs op het gebied van bodemverdichting en nutriëntenbenutting. 

De machines aan het werk

Op 11 november kun je voor het woelen van grasland een demonstratie bekijken van een graslandwoeler, speciaal voor groeiende gewassen (via Evers Agro) en van de McConnel Shakaerator, een aangedreven ondergrondwoeler (via Loonbedrijf Dokter en Pool Agri Service). Voor het mechanisch vernietigen van grasland komen diverse machines in actie, namelijk een combinatie van de Treffler TGA volvelds cultivator en de Lemken Zikron 12 kopeg (via Man@Machine en Lemken), de Kuhn Biomulch (via Reesink Agri), de Geohobel (via Kramer Burgerbrug) en een systeem van Koeckhoven met Samuraimulch (in samenwerking met Loonbedrijf Vos uit Bant).

Programma van de velddemo:
  • 13.00 uur Inloop met koffie
  • 13.30 uur Inleiding door het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW), Actieplan Bodem en Water (ABW) en Christoffel den Herder (Ceres Horti Advice)
  • 13.45 uur Start velddemonstratie met diverse machines
  • 15.30 uur Afronding demo met een hapje en een drankje

Meld je hier aan voor de velddemo

Locatie

De velddemo is op een perceel van Arjan Veenstra in Nagele, op de hoek Ramsweg - Palenweg, zie foto. De velddemo is in het blauwe vak, je kunt parkeren in het rode vak. Mocht de demo niet doorgaan vanwege het weer, dan kun je dat op tijd lezen via deze link.