bandendruk

Kom naar de Innovatiedag Bodem op 9 september

Trek je werkschoenen aan en vergroot vrijdag 9 september jouw bodemkennis. We leren je in het veld van de Proeftuin voor Agroecologie en Technologie in Lelystad meer over bodemdruk, banden, bodemprofielen, grondbewerking en je hoort de laatste onderzoeksresultaten.

Op de Innovatiedag Bodem krijgen loonwerkers, veehouders, akkerbouwers en mechanisatiespecialisten in uiteenlopende workshops kennis, praktische tips en instrumenten aangereikt. Verder worden er diverse innovaties getoond.

Programma

In kleine groepen bezoek je velddemonstraties en workshops. Er zijn zes rondes:

Ronde 1: Bandentechnologie en bodemdruk
Door Michelin 
De juiste band, de bandenspanning en de invloed hiervan op de ondergrond. Michelin geeft uitleg over deze onderwerpen en gaat in op de nieuwste bandentechnologie.

Ronde 2: Grondbewerking en opheffen verdichting in grasland
Door Evers Agro, Kverneland en Wageningen University and Research
Opheffen van storende lagen, verdichting in de bouwvoor en verdichting onder bestaand grasland. Je krijgt een demonstratie van verschillende werktuigen en je leert over innovatief onderzoek.

Ronde 3: Rupstechnologie en Cemos bodemdruk management
Door Kamps de Wild en Claas
Claas Axion TerraTrac en de integratie van Terranimo in het CEMOS tractormanagement. Nieuwe technologie van Claas om de bodem te sparen.

Ronde 4: Bodem, gewas en beworteling
Door Van tafel tot Kavel, Aequator en Coen ter Bergh
In verschillende profielkuilen bekijk je de invloed van gewas en beworteling op de bodemstructuur. Hoe kun je een bodemprofiel goed beoordelen?

Ronde 5: Mobiele bodemdruk meetsysteem
Door van Aeres Hogeschool Dronten
Het real time meten van bodemdruk in de bodem. Met een mobiel meetsysteem wordt de druk op verschillende dieptes in de bodem gemeten wanneer er een tractor overheen rijdt.

Ronde 6: Uitleg over handige tools ter voorkoming van verdichting en voor gericht bodemadvies.
Te zien zijn onder andere:

  • de Terrascoop; een handige tool om bodem- en kuilanalyses te vertalen naar adviezen voor bemesting, bekalking en ruwvoer (door For Farmers)
  • de Terranimo bodemverdichting Tool door het project Bewust Behoud Bodemstructuur (door Cosun Beet Company, IRS, Cumela, WUR, Fedecom, LTO).


De Innovatiedag Bodem wordt georganiseerd door Cumela, Fedecom, Wageningen University and Research, Cosun Beet Company en IRS. We zorgen uiteraard voor koffie en een broodje.