Wat is de CO2-Prestatieladder?

Datum: 16 september 2022
Laatst bijgewerkt: 12 december 2022
CO2 zorgt voor opwarming van de aarde. Hierdoor stijgt de zeespiegel en wordt het weer extremer, wat onder meer tot uiting komt in hevige regenbuien en meer hittegolven. Het lagen van de CO2 -uitstoot is dan ook van groot belang.
Verminderen Co2 Social Media Doe de Check Cumela
CO2-Prestatieladder als instrument

De CO2-Prestatieladder is een instrument dat bedrijven en overheden helpt bij het verminderen van de CO2-uitstoot en kosten. Het instrument wordt gebruikt binnen het bedrijf, in projecten en in de keten. Een lage CO2-uitstoot is gunstig wanneer een bedrijf meedoet aan een aanbesteding. De CO2-Prestatieladder is opgebouwd aan de hand van vier invalshoeken.

Afbeelding1
Inzicht

Alles begint met het inzichtelijk maken van het verbruik. De werkgever moet hiervoor bijvoorbeeld de liters diesel en benzine, maar ook het elektriciteitsverbruik bijhouden. Deze gegevens vormen samen de CO2-footprint’ van het bedrijf.

Reductie

De werkgever moet doelstellingen opstellen en maatregelen doorvoeren om de CO2-uitstoot te verlagen. Jouw hulp is hierbij nodig.

  • Werk met elektrische machines als dat kan.
  • Werk en plan efficiënt.
  • Zorg dat de machine goed wordt onderhouden.
  • Controleer de bandenspanning en gebruik rijplaten.
  • Laat een machine niet onnodig stationair draaien en gebruik de airco en kachel zinvol.
  • Trek rustig op en schakel op tijd.

Kun jij zelf nog iets bedenken om jullie CO2-uitstoot te verlagen?

Transparantie

De CO2-uitstoot verminderen binnen een bedrijf doe je samen. Daarom is het van belang dat iedereen weet welke maatregelen er binnen het bedrijf van kracht zijn en welke doelstellingen er zijn. Vervolgens is het belangrijk dat de voortgang van deze doelstellingen wordt gecommuniceerd met de medewerkers. Wist jij dat een bedrijf dat het certificaat van de CO2-Prestatieladder heeft verplicht is om de footprint op de website te zetten?

Participatie

Een betere wereld begint bij jezelf, maar gelukkig hoeven we niet alles alleen te doen. Vanuit de CO2-Prestatieladder is het bedrijf verplicht om deel te nemen aan een sectorinitiatief. Cumela organiseert zelf ook een sectorinitiatief, Sturen op CO2.