graafmachine

Toolbox: Inademen van dieseluitlaatgassen voorkomen

Datum: 18 juni 2021
Laatst bijgewerkt: 12 april 2022
Door: Corina van Zoest-Meester
Adem jij wel eens dieseluitlaatgassen in? Ga dan samen met je werkgever op zoek naar oplossingen waardoor je dat niet hoeft te doen. Deze toolbox legt uit waarom dieselrook schadelijk is en geeft tips om het inademen van dieselrook te voorkomen.
LMRA dieselrook

Waarom is het inademen van dieselrook ongezond?
De (heel fijne) roetdeeltjes in dieseluitlaatgassen zijn kankerverwekkend. Door het dagelijks inademen van een klein beetje dieselrook neemt de kans op kanker toe. Ook de kans op hartklachten en longziekten neemt toe.


Maximum aantal doden
In de Arbowet staat dat je niet ziek mag worden van je werk en daarom worden er grenswaarden vastgesteld. Dieselrook wordt gemeten door te kijken naar de hoeveelheid elementair koolstof in de lucht. Voor dieselrook geldt dat de lucht die jij inademt niet meer dan 10 µg respiratoir elementair koolstof per kubieke meter mag bevatten. Volgens de Gezondheidsraad overlijden er dan, bij veertig jaar werken, nog altijd vier op de 10.000 mensen voor hun tachtigste levensjaar (door het werk) aan longkanker. In de toekomst moet de grenswaarde omlaag, zodat er maximaal één persoon per 10.000 mensen overlijdt.


Binnen en buiten
De grenswaarde geldt binnen én buiten. In binnensituaties is het moeilijker om onder de grenswaarde te blijven dan buiten. Als er andere mensen in de binnenruimte zijn, is het verboden om met een dieselheftruck of minishovel te rijden. Ook buiten kun je dieselrook inademen. Ga ervan uit dat als je dieselrook inademt dat altijd ongezond voor je is, zelfs als je met nieuwe machines werkt.


Geen of minimaal dieselrook inademen
Als het werk met een niet-dieselaangedreven motor kan, is dat de schoonste optie. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische motor of een motor op gas of waterstof. Een Euro 6- of Stage V- motor is schoner dan de motoren van oudere machines. Hoe hoger de klasse, des te schoner.

Tips en vuistregels

  1. Schrijf op wanneer je dieseluitlaatgassen inademt. Meld het bij je werkgever en kom samen tot een oplossing om het inademen van dieselrook te voorkomen.
  2. Als het kan: plan het werk zo in dat mensen niet bij draaiende machines in de buurt zijn. Lukt dat niet, zorg er dan samen voor dat dieselrook niet door je collega wordt ingeademd. Zorg ook dat je zo min mogelijk uitstoot van het verkeer inademt.
  3. Zorg ervoor dat de uitlaat naar boven loopt. 
  4. Gebruik bij voorkeur bronafzuiging of anders roetfilters.
  5. Plaats aggregaten zo dat je geen last hebt van de uitlaatgassen. 
  6. Maak gebruik van de windrichting en laat uitlaatgassen van je af waaien. Kan dat niet, gebruik dan een adembeschermingsmasker met een A2P3-filter.
  7. Zorg voor minder uitstoot door rustig rijgedrag en het gebruik van de juiste machine voor de klus. Laat machines niet onnodig stationair draaien.
  8. Klachten? Ga naar het preventiespreekuur of preventief medisch onderzoek (PMO).
  9. Zoek naar de beste oplossing in jouw situatie. Jij bent de vakman.

Digitale toolboxen

Alle toolboxen zijn ook digitaal te gebruiken via de Veilig Vakwerk-dienst. Ga voor meer informatie naar: www.veiligvakwerk.nl

Colland

Voor meer informatie over veilig werken kijk je op www.agroarbo.nl. Deze toolbox is mogelijk gemaakt door Colland Arbeidsmarkt.