werkplaats

Toolbox: Blijf overeind! Voorkomen van vallen, struikelen en uitglijden

Datum: 23 december 2022
Laatst bijgewerkt: 23 december 2022
Door: Corina van Zoest-Meester
Deze toolbox is een oproep om goed om je heen te kijken en valgevaar op te lossen. Struikelen en vallen kan voor nare pijnklachten of zelfs ziekteverzuim zorgen. Zorg er daarom voor dat jij en je collega’s niet kunnen struikelen, uitglijden of vallen. Daar heb je vooral je gezonde verstand voor nodig.
Opgeruimd is veilig; Van weten naar doen en voordoen

Beoordeel elke werkdag of je kunt vallen. Wat staat op een handige plaats en wat staat onhandig? Ruim rondslingerende materialen op. Zorg dat je genoeg werkruimte en bewegingsvrijheid hebt. Denk goed na over de plaats waar je iets neerzet. Zorg dat anderen niet vallen door slangen en snoeren. Als een werkvloer opgeruimd is kan je moeilijk ergens over struikelen of achter blijven haken. Looppaden en nooduitgangen moeten altijd vrij blijven.

Ruim alles direct op als je klaar bent met een klus. Als iets weggegooid moet worden, doe dat dan gelijk..

Weetje: Als het eenmaal een klein beetje rommelig is, wordt het heel snel nog rommeliger. Geef daarom het goede voorbeeld.  Dan is de kans groot dat anderen jou nadoen.

Voorkomen van vallen
Uitglijders voorkomen
  • Draag veiligheidsschoenen met een goed profiel. Maak het profiel elke dag schoon.
  • Zorg dat je een bezem, stoffer en blik bij de hand hebt.
  • Voorkom gladde plekken op de vloer en ruim vet of vuil dat gladheid veroorzaakt gelijk op.
  • Zorg dat treden van de machine, trap of ladder schoon zijn en houd jezelf met twee handen vast bij het beklimmen of afstappen. Wees extra voorzichtig bij nattigheid of vorst.
Gevaarlijke plaatsen laten zien

Gebruik goed zichtbare waarschuwingsborden of markeringen om te laten zien dat er iets aan de hand is. Bijvoorbeeld een gladde vloer of de aanwezigheid van een sleuf.  Zet de borden zo neer dat ze gezien worden door degene die het moeten zien. Verplaats je in die persoon.

Haastig opletten

Voorkom haast en stress. Laat je niet opjagen. Blijf scherp en alert en laat je eigen veiligheid en die van anderen voorgaan.