Volvo dumperfabriek

Volvo investeert fors in dumperfabriek in Braås

Datum: 10 november 2022
Laatst bijgewerkt: 10 november 2022
Door: Gert Vreemann
Volvo Construction Equipment wil ruim 33 miljoen euro investeren in zijn productiefaciliteit in het Zweedse Braås. Deze fabriek is gespecialiseerd in het ontwerp en de bouw van de bekende Volvo-knikdumpers. Volvo CE produceerde al een fossielvrije bouwmachine en toonde eerder de conceptstudie van een Volvo HX04-dumper op waterstof.
Volvo dumperfabriek

De fabriek zal in de komende jaren worden aangepast om een grotere reeks knikdumpers met verschillende soorten aandrijflijnen te kunnen produceren, inspelend op verschuivingen in de vraag naar materieel dat gebruik maakt van duurzamere energiebronnen. Hiervoor wordt de productiecapaciteit van de 45.000 vierkante meter grote fabriek in Zuid-Zweden uitgebreid met nieuwe gebouwen en productieapparatuur.

volvo dumper op waterstof

Volvo heeft al een voorzet gegeven met het prototype van de Volvo HX04-dumper, dat momenteel wordt getest om de mogelijkheden van de inzet van brandstofcellen voor toekomstige waterstofoplossingen te onderzoeken. De Volvo HX04 is het resultaat van een onderzoeksproject dat al vanaf 2018 loopt. Hiervoor werkt Volvo samen met verschillende partners, waaronder de Zweedse brandstofcelleverancier PowerCell. Dit prototype is in Braås al omgedoopt tot ‘Electric Charlie’, als opvolger van de befaamde eerste knikdumper, Gravel Charlie. De HX04 kan in zo’n zevenenhalve minuut worden gevuld met twaalf kilo waterstof, waarmee de machine in normale omstandigheden een halve dag moet kunnen werken.

volvo dumper

De fabriek van Volvo CE in Braås was de eerste in de bouwsector die fossielvrij staal toepaste. In 2021 gebeurde dat voor het eerst in een carrier voor de mijnindustrie en later in een A30G-knikdumper. Hiervoor werd staal van de Zweedse staalleverancier SSAB gebruikt. Volvo ziet het gebruik van ‘groen staal’ als een belangrijk middel om in de toekomst CO2-neutraal te kunnen produceren.

Jonas Lakhall, sitemanager van Volvo CE in Braås: “Deze investering stelt ons in staat om onze productiefaciliteit aan te passen en uit te breiden, zodat we een breder scala aan machines - met verschillende aandrijflijnen - aan onze klanten kunnen aanbieden en hen kunnen helpen hun ambities op het gebied van emissiereductie te realiseren.”

Volvo benadrukt daarbij dat deze uitbreiding belangrijk voor het merk is om voorop te blijven lopen en duidelijke stappen te kunnen zetten om te voldoen aan zijn doelstelling om tegen 2040 een netto zero-emissieketen te bereiken.