kenteken

Zeeland krijgt rijkssubsidie om wegen veiliger te maken

Datum: 17 december 2020
Laatst bijgewerkt: 18 december 2020
Door:
De subsidieaanvragen die Zeeuwse overheden eerder dit jaar hebben ingediend voor het veiliger maken van de Zeeuwse infrastructuur zijn begin december gehonoreerd. De verschillende overheden in Zeeland krijgen in totaal ongeveer 2,8 miljoen euro van de Rijksoverheid om de wegen veiliger te maken. Het grootste deel van het geld wordt ingezet om een veiligere fietsinfrastructuur te creëren. Dit wordt onder andere gerealiseerd door de aanleg van vrijliggende fietspaden. Hierdoor wordt het passeren van fietsers met (land)bouwvoertuigen een stuk veiliger.

Half miljard
De Rijksoverheid heeft de komende tien jaar een half miljard euro beschikbaar gesteld voor regionale overheden om gevaarlijke verkeerssituaties aan te pakken. Provincies, gemeenten, vervoersregio’s en waterschappen kunnen gebruik maken van deze subsidie voor verkeersveiligheid onder de voorwaarde dat ze 50 procent van de kost zelf dekken.

De subsidie voor Zeeuwse overheden is opgesplitst in twee delen. Ongeveer 2 miljoen euro wordt geïnvesteerd in infrastructurele werkzaamheden die eind 2021 klaar moeten zijn en ongeveer 0.87 miljoen wordt geïnvesteerd in werkzaamheden die eind 2025 moeten zijn afgerond. Het bedrag dat Zeeuwse overheden toegezegd hebben gekregen is bestemd voor het aanleggen van rotondes en veiligere schoolroutes, het verbeteren van verkeersveiligheid voor voetgangers en fietsers, veiligere fietsoversteekplaatsen en de verlaging van snelheden.

Herinrichting
Een voorbeeld van één van deze projecten is de herinrichting en afwaardering van de voormalige doorgaande Provinciale Rijksweg die dwars door ’s-Heer Hendrikskinderen loopt. Door de aanleg van een rotonde bij de oude Rijksweg moet deze herinrichting zorgen voor een veiligere verkeerssituatie. Daarnaast komen er voor en na de Velluweweg plateaus waardoor voertuigen hun snelheid moeten minderen.

Harry van der Maas, gedeputeerde in Zeeland met verkeersveiligheid in zijn portefeuille, is blij met de subsidies: “Dit is een mooie financiële impuls om de Zeeuwse infrastructuur te verbeteren, zodat de verkeersveiligheid verder toeneemt.” Hij is ervan overtuigd dat de samenwerking tussen verschillende Zeeuwse overheden tijdens het opstellen van de subsidieaanvraag ervoor zorgt dat Zeeland zijn wegen nu optimaal kan verbeteren.

Meer informatie over deze rijkssubsidie lees je hier