Geld groeit

Subsidieregeling groen-economisch herstel nu open

Datum: 22 december 2021
Laatst bijgewerkt: 22 december 2021
Door: André de Swart
Ben je een cumelabedrijf en sta je geregistreerd als actief landbouwer, dan kun je een beroep doen op de subsidie groen-economisch herstel. Onder deze regeling mag je subsidie aanvragen voor maximaal twee investeringen. Wij bedoelen hiermee een of twee losse investeringen met verschillende doelen. Bijvoorbeeld een systeem om inzicht te krijgen in oogstvariabelen en een systeem voor plaatsspecifieke opbrengstmetingen.

Onder de subsidieregeling groen-economisch herstel komt er ongeveer 50 miljoen euro beschikbaar om ondernemers te helpen bij diverse investeringen. Navraag leert dat ook cumelabedrijven die geregistreerd staan als actief landbouwer mee kunnen doen aan deze regeling.   

Bekijk de andere voorwaarden om mee te mogen doen

Hoe werkt het?
Je mag pas opdracht geven voor (een onderdeel van) de investering nadat je een aanvraag hebt gedaan voor de subsidie. Heb je bijvoorbeeld een offerte of opdrachtbevestiging ondertekend op 29 december 2021? En heb je jouw subsidieaanvraag gedaan op 30 december 2021? Je krijgt dan geen subsidie voor de investering.

Alleen voor nieuwe machines en installaties
Je krijgt alleen subsidie als je een nieuwe machines en installaties koopt. Voor tweedehandse machines en installaties krijg je geen subsidie. De investering mag ook geen vervanging zijn. Je mag bijvoorbeeld geen versleten machine vervangen.

Investeert je in een verbetering of verduurzaming van een machine of installatie? Dit valt dan niet onder een vervangingsinvestering. Je kunt dan wel subsidie krijgen.

Voorbeeld: Je moet een oude heftruck die op diesel rijdt vervangen. Je wilt deze vervangen door een elektrische heftruck. Je kunt dan subsidie krijgen voor deze investering. Het is geen vervangingsinvestering, omdat het om een duurzamere machine gaat.

Geen energieleverancier door (mest)vergistingsinstallatie
Investeer je in een (mest)vergistingsinstallatie? Jouw investering mag niet meer energie opwekken dan wat jouw landbouwbedrijf verbruikt. Gebeurt dit wel? Dan zien wij jouw bedrijf als een energieleverancier. Je krijgt dan alleen subsidie over de energie die je zelf gaat gebruiken.

Over de subsidie
Het groen-economisch herstel is een Europees steunfonds voor landbouwers. Nederland krijgt een budget van 52,4 miljoen euro. Dit is voor het economisch herstel van de landbouwsector en het platteland na de uitbraak van het coronavirus. De maatregelen voor het herstel moeten aansluiten bij de milieu- en klimaatafspraken van de Europese Unie. Dit is een voorwaarde voor het gebruiken van het budget uit het fonds. Daarom heeft RVO bij de verdeling in Nederland het over de regeling over groen-economisch herstel