Tobroco elektrische G 2200 wiellader

Economisch Herstel Fonds (EHF) sluit 14 februari

Datum: 9 februari 2022
Laatst bijgewerkt: 9 februari 2022
Door: André de Swart
Bedrijven die ook staan ingeschreven als landbouwbedrijf kunnen dit voorjaar een subsidie krijgen uit het Economisch Herstel Fonds. Dit fonds is bedoeld om de schade door corona te compenseren. In deze tranche is bij elkaar 52.4 miljoen euro beschikbaar.

Het EHF is een Europees steunfonds voor landbouwers en bedrijven die als landbouwbedrijf staan ingeschreven. Nederland heeft nu een budget van € 52,4 miljoen beschikbaar gesteld voor deze regeling. RVO regelt in Nederland de verdeling en noemt het; investeren en samenwerken in groen-economisch herstel. 

Het is tot 14 februari 2022 om 17.00 uur (dit is een maandag) mogelijk om je in te schrijven voor deze regeling. Interessant zijn vooral de mogelijkheden om te investeren in elektrische machines, de aanschaf van een zelfrijdende spuitmachine met minimaal 90 procent driftreductie of systemen voor plaatsspecifieke opbrengstmeting. Het subsidiebedrag is fors, 60 procent van de aanschafprijs voor bestaande ondernemingen en is er een jonge ondernemer in het bedrijf dan kan dit oplopen naar 75 procent. Bij toewijzing wordt gewerkt met een puntensysteem dat de volgorde van toekenning bepaalt. De verwachting is dat het beschikbare budget ruim overschreven gaat worden en dan wordt per loting bepaald welke aanvragen worden gehonoreerd.

De regeling is verdeeld in Investering in groen-economisch herstel (€ 35 miljoen) en Samenwerken aan groen-economisch herstel (€ 15 miljoen). Het totaalbudget is met 52,4 miljoen zeer beperkt. De inschatting is dat dit budget zeer ruim overtekend zal worden. 

De subsidie is beschikbaar voor investeringen die passen bij de volgende thema’s:

  • Precisielandbouw en smartfarming
  • Digitalisering
  • Duurzame bedrijfsvoering
  • Kringlooplandbouw

Voor elk van deze thema’s is een lijst met investeringen waarvoor subsidie beschikbaar is. Bij deze lijst is ook aangegeven hoeveel punten aan een investering worden toegekend.

Wil je nog in aanmerking komen voor deze subsidie dan moet je er dus snel bij zijn. Wacht overigens niet tot maandag, als veel deelnemers op het laatste moment indienen kan het zijn dat je er slecht doorkomt. Dien je aanvraag uiterlijk voor komend weekeinde in.

Meer informatie over de subsidie?