bouwplaats

AanZET en SSEB subsidie aanvragen

Datum: 29 maart 2023
Laatst bijgewerkt: 29 maart 2023
Door: André de Swart
In april en mei gaan twee flinke subsidieregelingen open. Dit zijn de AanZet en SSEB subsidie. In totaal is hierbij 90 miljoen beschikbaar voor investeringen in duurzaam materieel. Hoe de aanvraag gaat en een aantal veelgestelde vragen vind je in dit artikel.

De Subsidie Schoon en Emissieloos Bouwen (SSEB-regeling), om de aanschaf van mobiele werktuigen met zero- en laagemissie in de bouw te stimuleren, gaat 9 mei 2023 om 09.00 uur weer open. In 2023 is 60 miljoen beschikbaar. Ook voor Zero Emissie Trucks is 30 miljoen subsidie beschikbaar (AanZET-regeling). De AanZET aanvraag kan vanaf 4 april 09:00 u. worden gedaan. Regel vooraf je zaken als je van één van deze subsidies gebruik wilt maken. Een samenvatting van beide regelingen in dit artikel en voor meer uitleg en het aanvragen ga je naar de website van RVO.

In dit artikel willen we enkele veel voorkomende vragen van deze beide regelingen met je doornemen: 

Hoeveel accu’s mag je aanvragen
Het uitgangspunt om te bepalen hoeveel verwisselbare accupakketten in aanmerking komen voor SSEB subsidie is: het aantal verwisselbare accupakketten die in de machine zitten als deze machine in bedrijf is, plus één extra. Dit betekent dat bij een machine waar twee accu’s inzitten er één extra (de derde) aangevraagd kan worden. Voorbeeld: In een specifieke casus gebruikt een machine twee verwisselbare pakketten van ieder 90 kWh als hij in bedrijf is. Dat betekend dus dat u 180 kWh + 90 kWh van één extra wisselpakket mag opgeven. Totaal mag u dan 270 kWh opgeven in de formule.  Als er sprake is van de referentiemethode (vermogen 100 kW of meer) moeten de investeringskosten van de drie accupakketten (in dit geval) dus meegenomen worden. 

Mag je beide subsidies aanvragen
De uitslag van de loting van AanZET wordt voor openstelling SSEB bekend gemaakt. Aanvragen voor beide regelingen mag, maar twee keer een toekenning ontvangen (dus 1x Aanzet en 1x SSEB voor hetzelfde voertuig) mag niet. Let op: Meedoen met AanZET is ook daadwerkelijk bestellen als AanZET wordt toegekend. Hetzelfde geldt voor SSEB. Als je te laat bent met intrekken dan zit je aan twee machines vast!

Elektrische vrachtwagen én elektrisch aangedreven laadkraan
Er kan subsidie worden aangevraagd voor de elektrische aandrijving van een autolaadkraan. Dit kan onder de SSEB aangevraagd worden. Let op dat er dus geen subsidie is voor de autolaadkraan zelf. 
Een elektrische vrachtwagen kan inderdaad bij AanZET aangevraagd worden (als deze aan de voorwaarden voldoet), en bij SSEB kunnen elektrische bouwvoertuigen aangevraagd worden, deze moeten ook weer aan andere voorwaarden voldoen als bij de AanZET.  

Op welke onderneming aanvragen 
Het is voor SSEB belangrijk dat de aanvraag wordt aangevraagd met een BV die de juiste SBI code heeft. En daarbij is het ook noodzakelijk dat de machines of voertuigen ook (als ze tenaamgesteld worden in het kentekenregister) op dezelfde BV worden tenaamgesteld dan waarop de subsidie is aangevraagd en verleend. Vaak is dit de onderliggende werkmaatschappij.

Moet ik aanvullend Mia aanvragen?
De MIA moet binnen drie maanden nadat de investeringsbeslissing is genomen (overeenkomst definitief) worden gemeld. Dat betekend dus dat als men eerst SSEB aanvraagt met een overeenkomst met ontbindende voorwaarde (overeenkomst dus nog niet definitief) er nog geen MIA gemeld kan worden. Op het moment dat de SSEB aanvraag is ingediend mag de overeenkomst direct definitief gemaakt worden. Daarna kan de MIA dus ook gemeld worden binnen drie maanden. Als ondernemers besluiten dat de overeenkomst pas definitief wordt na verlening van de SSEB subsidie (dat mag) dan betekent dit dus ook dat de overeenkomst pas na verlening van de SSEB definitief wordt gemaakt. Op dat moment gaan dus de drie maanden in om MIA te melden.
 

Webinar voor SSEB aanschaf en Retrofit

Op 6 april 2023 organiseert RVO een webinar voor SSEB Aanschaf en Retrofit. Bedrijven die een investering in AanZET en SSEB overwegen wordt dit webinar sterk aanbevolen.