Na een pilot in 2023 maakt het Digital Trust Center (DTC) bekend een miljoen euro uit te trekken om kleine ondernemingen en zzp'ers digitaal veiliger te maken. Dat gebeurt via de subsidieregeling Mijn Cyberweerbare Zaak. Nodig, want alleen het aanbieden van praktische hulpmiddelen bleek ondernemers niet te motiveren om aan de slag te gaan, terwijl een financiële prikkel dat wel doet.
Mijn Cyberweerbare Zaak in het kort
Ondernemers en mkb-bedrijven tot maximaal vijftig medewerkers en een jaaromzet van maximaal € 10 miljoen mogen de subsidie aanvragen. Hiervoor maken ze een keus uit de volgende categorieën:
- Veilige netwerktoegang/wifi;
- Wachtwoordmanager;
- Tweefactorauthenticatie (2FA), tweestapsverificatie en multifactortauthenticatie (MFA);
- Patch-management;
- Antivirussoftware;
- Back-ups instellen en testen;
- Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E);
- Cyber awareness trainingen.
De subsidie bedraagt 50 procent van de kosten voor aanschaf of implementatie. Er geldt een maximum van €1.250 per aanvrager. Het budget verdelen gebeurt op volgorde van binnenkomst van de aanvragen totdat het subsidiebudget op is.
Subsidie aanvragen in 3 stappen
In drie stappen vraag je een Mijn Cyberweerbare Zaak-subsidie aan.
- Bepaal waar de cyberveiligheid van jouw bedrijf beter kan. Doe daarvoor de CyberVeilig Check voor zzp en mkb. Daarna download je jouw eigen actielijst (PDF) met cyberweerbaarheidsmaatregelen.
- Schaf de (subsidiabele) producten of diensten van je actielijst aan.
- Doe de aanvraag en uploaden de actielijst en de factuur bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Dat kan hier: Subsidie aanvragen