draaikantelstukken

Standaard voor aansluiting draaikantelstukken

Datum: 7 oktober 2022
Laatst bijgewerkt: 7 oktober 2022
Door: Toon van der Stok
Een Isobus systeem voor graafmachines. Zo omschrijft SVAB de nieuwe Open Connect aansluiting voor draaikantelstukken op graafmachines. Het moet er op termijn toe leiden dat alle fabrikanten met dezelfde aansluiting gaan werken.

De nieuwe aansluiting wordt gelanceerd op de komende Bauma. Het Open Connect systeem bestaat uit een complete elektronische set voor graafmachines bestaande uit nieuwe joysticks, beeldscherm, elektronica en software. Basis hiervoor is het nieuwe protocol dat onder leiding van het Duitse verbond van machinebouwers VDMA is vastgelegd. Dit zijn een soort Isobus afspraken voor de graafmachineindustrie. Hierbij is niet alleen de aansluiting van het draaikantelstuk aan de machine geuniformeerd, maar ook de aansturing van de hydrauliek. Het betekent dat je straks bij graafmachines en draaikantelstukken met deze aansluiting onbeperkt kan wisselen van merk. Voorlopig hebben Volvo, Liebherr en Wacker Neuson als graafmachinefabrikanten aangekondigd met dit systeem te gaan werken. Evenals de draaikantelstukfabrikanten Steelwrist, SMP, Engcon en Rototilt. Bij al deze fabrikanten zal de standaardaansluiting MiC 4.0 op de Bauma te zien zijn.  Onderhuids is de elektronica dan ook uniform, zodat elk type bediend kan worden zonder aanpassing in de software van de machine.

Een tweede nieuwe ontwikkeling van SVAB is het QIO besturingssysteem voor joysticks. Hiermee kun je functies op de joystick aanpassen. Vergelijkbaar met tractoren waarbij je bepaalde functies aan een knop kunt toevoegen. Zo zou je hiermee de aansturing van GPS functies aan een schakelaar in de joystick kunnen koppelen.