rvdm nieuws

rVDM voor mesttransport per 1 januari 2024

Datum: 20 december 2023
Laatst bijgewerkt: 20 december 2023
Door: Gerben Zijlstra
Per 1 januari 2024 loopt de overgangsperiode af voor het werken met het oude systeem van vervoersbewijzen dierlijke mest voor import en export. Vanaf 2 januari werkt iedereen met het realtime Vervoersbewijs dierlijke mest (rVDM). Cumela informeert je over de belangrijkste punten waarmee je rekening moet houden bij de overgang naar het nieuwe systeem.
rVDM voor mesttransport per 1 januari 2024

Per 1 januari 2024 loopt de overgangsperiode af voor het werken met het oude systeem van vervoersbewijzen dierlijke mest voor import en export. Vanaf 2 januari werkt iedereen met het realtime Vervoersbewijs dierlijke mest (rVDM). Je kunt import en export van dierlijke mest dan niet meer op de oude manier melden. Alle bedrijven die het betreft, hebben hierover bericht gehad van RVO.  Bedrijven die met een bedrijfsmanagementsysteem werken, krijgen van hun leverancier apart bericht over de exacte overstapdatum.

Cumela informeert je hieronder over de belangrijkste punten waarmee je rekening moet houden bij de overgang naar het nieuwe aanvraagsysteem voor exportdocumenten in combinatie met rVDM.

Wijzigingen in het proces

Het aanvragen van exportdocumenten (voor import en export) gebeurt nog steeds via e-CertNL of jouw bedrijfsmanagementpakket (BMS). Deze systemen vragen nu ook naar mestwet-gerelateerde zaken, zoals kentekens, opslagnummers en de opmerkingscode. Het tweede deel van het transport meld je niet meer via VDM, maar met het rVDM, zoals dat ook voor nationale transporten geldt. De 12 uurs-eis tussen aanmelden en het laden van de mest vervalt. Vrachten kun je dus tot vlak voor het moment van laden aanmelden.

Verantwoordelijkheden bij export

Alleen de verantwoordelijke vervoerder kan de exportdocumenten aanvragen. Die partij moet ook de GR-apparatuur op naam hebben staan. Net als bij nationaal transport kun je bij het aanvragen ook een kenteken van een ander opgeven. Dat kun je nog wijzigen tot het moment van laden. Een landbouwbedrijf kan geen exportdocumenten meer aanvragen. Dat moet de intermediair voortaan doen.

Vraag exportdocumenten op tijd aan

Het systeem biedt je ruime mogelijkheden om voorafgaand aan het transport al een exportmelding te doen. De exportdocumenten hebben een geldigheid van tien dagen nadat je ze hebt aangevraagd. Voor rVDM kun je al vanaf twee werkdagen van tevoren een startmelding doen. Het is verstandig om daarmee rekening te houden en op tijd exportdocumenten aan te vragen.

Melden van gegevens tijdens het vervoer

Exportdocumenten die je via het nieuwe aanvraagsysteem hebt aangevraagd, moet je afmaken via rVDM door via GR-apparatuur een laad- of losmelding te doen. Via e-CertNL of jouw BMS doe je de weegmelding. 

Als een exportdocument is aangemaakt in het oude aanvraagsysteem, dan maak je dat nog op de VDM-manier af. Dit doe je via mijn.rvo.nl of jouw bedrijfsmanagementpakket zodra je de analyserapporten van het laboratorium hebt ontvangen.

Bevestigen in rVDM

De leverancier (export) of afnemer (import) moet binnen 7 dagen na het transport het rVDM bevestigen. Dit werkt op dezelfde manier als bij nationaal transport. Het verschil is dat alleen de partij in Nederland het rVDM hoeft te bevestigen.