eVDM-rVDM

Geen verlenging overgangsperiode rVDM

Datum: 28 februari 2023
Laatst bijgewerkt: 2 maart 2023
Door: Hans Verkerk
Vanaf 1 maart kun je geen gebruik meer maken van het papieren VDM. Vanaf dan geldt het rVDM. Er komt ook geen verlenging meer van de overgangsperioden, zo maakt het ministerie bekend. Dit om niet weer in Brussel in een verkeerd daglicht te komen staan. Dat terwijl nog veel mestvervoerders moeten overschakelen naar het rVDM en slechts een klein aantal beschikt over een e-CertNL-account heeft.

Zowel de sector als een aantal leveranciers van mestsoftware voor vervoerders hebben zeer nadrukkelijk hun zorgen over de implementatie bij de overheid neergelegd. Uit de eigen gegevens van de NVWA  blijkt dat pas één derde van de vervoerders helemaal over is naar het rVDM, nog één zesde beide systemen naast elkaar gebruikt en de helft van de vervoerders dus niet de mogelijkheid heeft gebruikt om in de overgangstermijn (van 1 januari tot 1 maart 2023) te starten met het rVDM. Dit was voor Cumela reden om te vragen om meer ruimte voor de overgangsperiode.

De overheid heeft echter besloten de definitieve invoering van het rVDM toch door te zetten per 1 maart 2023. Men hanteert hiervoor de volgende argumenten:

  • Welke datum het ook wordt, ook dan zullen er bedrijven niet voorbereid zijn.
  • Het rVDM-systeem loopt in het algemeen en voor verreweg het grootste deel van de meststroom foutloos.
  • Verder uitstel van de definitieve invoering is politiek niet haalbaar in verband met de discussie over de derogatie.

Wij vinden het jammer dat er niet meer ruimte komt. Het zal voor een heel aantal bedrijven een flinke dobber worden om nu te starten met rVDM.

LNV heeft laten weten dat het portaal waar de gegevens van de papieren VDM’s tot nu toe werden ingeschoten dicht gaat voor vrachten die vanaf 1 maart 2023 worden gereden.

Wat doe je als je niet bij e-CertNL kunt of geen internet hebt?

RVO staat klaar om jouw klanten te helpen

We hebben als Cumela RVO gevraagd om hulpmiddelen beschikbaar te stellen voor het ondersteunen van klanten van onze leden. Het resultaat: een speciaal opgeleid team om agrarische ondernemers verder te helpen. Maak er gebruik van!