kentekening

Registreer je (land)bouwvoertuig nu!

Datum: 22 december 2021
Laatst bijgewerkt: 24 december 2021
Door: Hero Dijkema
Je hebt nog ruim een week om je (land)bouwvoertuigen te registreren zonder keuring en voor 18 euro. In 2022 mag je alleen met geregistreerde (land)bouwvoertuigen harder rijden dan 25 km/u en vanaf juli zelfs alleen met die voertuigen nog maar de weg op. Registreren in 2022 kan nog wel, maar dan moet het voertuig worden gekeurd en dat kost al gauw € 229,-. We zetten de belangrijkste vragen op een rij.

De belangrijkste vragen:

  1. Tot wanneer kan ik mijn bestaande (land)bouwvoertuig zelf registreren bij de RDW?
  2. Kan ik ook op een andere manier dan via de computer mijn (land)bouwvoertuig registreren?
  3. Welke zelfrijdende (land)bouwvoertuigen moeten geregistreerd worden?
  4. In welke gevallen moet getrokken materieel worden geregistreerd?
  5. Mijn landbouwtrekker kan niet harder rijden dan 25 km/u, moet deze toch geregistreerd worden?
  6. Mijn (land)bouwvoertuig heeft geen VIN, wat moet ik doen?
  7. Ik heb nog geen kentekenbewijs, mag ik dan in 2022 met mijn (land)bouwvoertuig de weg op?
  8. Moet ik het kentekenbewijs van mijn (land)bouwvoertuigen altijd bij me hebben?
  9. Wat moet ik nog meer regelen voor mijn geregistreerde (land)bouwvoertuig?
  10. Ik heb niet de juiste voertuiggegevens verstrekt, wat kan ik doen?
  11. Mag je met een gekentekende APK-plichtige landbouwtrekker 50 km/u rijden?

1. Tot wanneer kan ik mijn bestaande (land)bouwvoertuig zelf registreren bij de RDW?
Dat kan online nog tot 1 januari 2022 via de website van de RDW. Daarvoor heb je DigiD (particulieren, eenmanszaken en maatschappen) of eHerkenning (VFO, BV, vereniging) nodig.

Het rijden met een onverzekerd voertuig op de weg kan een boete opleveren van 600,- euro

Bij online registreren dien je 1 of 2 foto’s te uploaden. Eén foto van het typeplaatje met het voertuigidentificatienummer (VIN) erop of één foto van het ingeslagen VIN in het chassis. Zonder VIN is registratie van je (land)bouwvoertuig niet mogelijk. Voor bestaande (land)bouwvoertuigen volstaat een constructieplaat met VIN, een ingeslagen VIN is niet noodzakelijk. De aanvraagkosten zijn 18,- euro per voertuig .

2. Kan ik ook op een andere manier dan via de computer mijn (land)bouwvoertuig registreren?
Ja, dat is mogelijk bij één van de zestien RDW-keuringsstations. Daarvoor moet je vóór 24 december 2021 om 12:00 uur één of meerdere aanvraagformulieren aanvragen. Aanvragen van de formulieren kan digitaal via de website van de RDW of telefonisch via 088 008 7447 (particulier) of 088 008 74 77 (zakelijk).

Het ingevulde formulier met voertuiggegevens lever je in bij een RDW-keuringsstation met een uitgeprinte foto van het typeplaatje of van het ingeslagen voertuigidentificatienummer (VIN). Ook moet je een geldig legitimatiebewijs meenemen. Bij registratie op naam van je bedrijf, moet je nog een uittreksel van de Kamer van Koophandel meenemen. Deze mag niet ouder dan 1 jaar zijn en het mag geen uittreksel zijn van internet. De kosten daarvoor zijn 18,- euro per voertuig. De keuringsstations sluiten op 31 december om 16:00 uur .

3. Welke zelfrijdende (land)bouwvoertuigen moeten geregistreerd worden?
De registratieplicht geldt voor alle bestaande:

  • landbouwtrekkers op wielen (categorie T);
  • of landbouwtrekkers op rupsen (categorie C);
  • motorrijtuigen met beperkte snelheid (zelfrijdende werktuigen, categorie Z) met een maximumconstructiesnelheid van 6 km/u of meer en op de openbare weg rijden.


Minigravers op rupsen zijn daarom niet registratieplichtig. Die kunnen vaak niet harder rijden vaak dan 6 km/u en ook niet voldoen aan de voertuigeisen, zoals verlichting.

Verder moeten (land)bouwvoertuigen met een GV-kenteken worden geregistreerd en voertuigen die een ontheffing nodig hebben vanwege overschrijding van de wettelijke afmetingen of massa.

4. In welke gevallen moet getrokken materieel worden geregistreerd?
Getrokken materieel, zoals landbouwaanhangwagens voor transport (categorie R) en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken (getrokken werktuigen, categorie S) is registratieplichtig als er sneller dan 25 km/u mee op de openbare weg wordt gereden. Ook dolly’s voor het trekken van opleggers moeten worden geregistreerd als harder dan 25 km/u mee wordt gereden.

5. Mijn landbouwtrekker kan niet harder rijden dan 25 km/u, moet deze toch geregistreerd worden?
Ja! Hierbij worden de registratieplicht en de kentekenplaatplicht door elkaar gehaald. Alle zelfrijdende (land)bouwvoertuigen met een motor voor de voortbeweging en die 6 km/u of meer rijden, zijn registratieplichtig.

Echter, zo lang je met een voertuig(combinatie) niet harder rijdt dan 25 km/u op de weg, hoef je in 2022, 2023 en 2024 nog geen gele kentekenplaat te voeren. Pas vanaf 1 januari 2025 moeten alle geregistreerde (land)bouwvoertuigen een gele kentekenplaat voeren, ongeacht hoe hard ze rijden.

Ons advies is om de gele kentekenplaat er in 2022 direct op de te schroeven, want dit kan onnodige staandehoudingen voorkomen. Zeker als je harder rijdt dan 25 km/u.

6. Mijn (land)bouwvoertuig heeft geen VIN, wat moet ik doen?
Voor fabrieksmatig gebouwde (land)bouwvoertuigen zonder een VIN (geen constructieplaat en geen ingeslagen VIN), dien je een identiteitsonderzoek en inslag VIN aan te vragen bij de RDW. De aanvraag doe je op de website van de RDW en vóór 1 januari 2022. Alleen dan kan dit uitgevoerd worden zonder technische keuring van het voertuig. Lees er hier meer over: Vraag voor 31 december inslag VIN aan!

In 2022 wordt het mogelijk om dit inslaan van het VIN te laten doen op tijdelijke keuringsstations in de regio, die dichter bij jouw locatie liggen dan de reguliere keuringsstations. Verder zijn de kosten in 2022 hetzelfde als in 2021, wanneer je de aanvraag voor 1 januari gedaan hebt, namelijk 89,- euro voor identificatie en inslag VIN en nog steeds 18,- euro voor de registratie.

7. Ik heb nog geen kentekenbewijs, mag ik dan in 2022 met mijn (land)bouwvoertuig de weg op?
Daar geven we hier het antwoord op: Ongeregistreerde (land)bouwvoertuigen mogen de weg nog op.

8. Moet ik het kentekenbewijs van mijn (land)bouwvoertuigen altijd bij me hebben?
Ja, bij staandehouding moet je het kentekenbewijs van je landbouwtrekker, motorrijtuig met beperkte snelheid of mobiele machine altijd direct aan de handhaver kunnen tonen. Ook van een geregistreerde aanhangwagen moet je het kentekenbewijs aan de politie kunnen overleggen, maar dat hoeft niet direct bij de staandehouding en mag naderhand. Wanneer het kentekenbewijs is afgegeven voor een aanhangwagen, die is voorzien van een constructieplaat, heb je maximaal één week de tijd om het kentekenbewijs aan de politie te laten zien. Het niet kunnen tonen van een kentekenbewijs kan een boete opleveren van 50,- euro.

9. Wat moet ik nog meer regelen voor mijn geregistreerde (land)bouwvoertuig?
Na ontvangst van het kentekenbewijs is het belangrijk om het kenteken van je landbouwtrekker of motorrijtuig met beperkte snelheid direct door te geven aan je verzekeraar. Getrokken materieel is niet WAM-verzekeringsplichtig. Je dient daarbij het kenteken, de meldcode en de datum tenaamstelling van het voertuig door te geven aan je verzekeraar. De verzekeraar moet namelijk binnen 28 dagen na de datum tenaamstelling aan de RDW doorgeven dat het voertuig verzekerd is.

Op dit moment is 67 procent van de verzekeringsplichtige (land)bouwvoertuigen nog niet in het kentekenregister geregistreerd als WAM-verzekerd.

Meld je verzekeringsplichtige (land)bouwvoertuig ook voor 1 januari 2022 aan bij je verzekeraar. Dit om eventuele waarschuwingsbrieven van de RDW of een boete van 400,- euro bij registercontrole te voorkomen. Het rijden met een onverzekerde voertuig op de weg kan een boete opleveren van 600,- euro.

10. Ik heb niet de juiste voertuiggegevens verstrekt, wat kan ik doen?
Als je erachter komt dat de voertuiggegevens op het kentekenbewijs niet kloppen, bijvoorbeeld een onjuiste maximumconstructiesnelheid, dan kun je die in 2021 nog wijzigen.

Formulier aanpassen en toevoegen gegevens

Via het formulier aanvraag aanpassen en toevoegen gegevens registratie (land)bouwvoertuig en MMBS op de website van de RDW kun je de gegevens corrigeren.

Op de website van de RDW kun je de gegevens corrigeren. Gebruik één formulier per voertuig. Als je gegevens wilt toevoegen die niet geregistreerd zijn dan moeten er documenten worden meegestuurd als bewijs, bijvoorbeeld een Certificaat van Overeenstemming (CvO), verklaring van de fabrikant of een typeplaatje. Na aanpassing van de gegevens ontvang je gratis een nieuw kentekenbewijs.

11. Mag je met een gekentekende APK-plichtige landbouwtrekker 50 km/u rijden?
Nee, de maximumsnelheid voor (land)bouwvoertuigen is 40 km/u. Ook voertuigen met een hogere constructiesnelheid in het kentekenbewijs, mogen niet harder dan 40 km/u, dus een snelle tractor die APK-gekeurd is, mag maximaal 40 km/u.

Wil je met een voertuigcombinatie harder dan 25 km/u rijden dan moeten zowel het trekkende voertuig als de aanhangwagen(s) een gele kentekenplaat voeren. Met ongeregistreerde aanhangwagens met een witte volgplaat, mag er niet harder dan 25 km/u worden gereden.