wiellader, shovel, kenteken, 2021

Record in registratie landbouwvoertuigen

Datum: 9 november 2021
Laatst bijgewerkt: 11 november 2021
Na een lange aanloop begint de registratie van landbouwvoertuigen nu echt op gang te komen. Zo werden er tot en met oktober meer dan 80.000 voertuigen geregistreerd. Een record. Goed nieuws, want alleen dit jaar kan dat nog zonder keuring en dat bespaart je als ondernemer veel geld.

Altijd registreren
"Wie moeten hun machines registreren? Iedereen. Bij twijfel toch registreren", zo raadt onze beleidsmedewerker (land)bouwverkeer en vervoer Hero Dijkema aan. "Bel desnoods onze Ondernemerslijn, je dealer of de RDW om navraag te doen of het klopt wat je denkt. Ik kom nog te veel ondernemers tegen die denken dat registratie alleen verplicht is als je voertuig harder dan 25 km/u rijdt. Een misverstand, want ook als je motorvoertuig langzamer rijdt is registratie noodzakelijk." Verder moeten aanhangwagens en getrokken werktuigen die harder rijden dan 25 km/u ook geregistreerd worden en een gele kentekenplaat voeren.

Dijkema: "Rijden op de openbare weg is registeren, kenteken bestellen en monteren." Alleen bij een maximumconstructiesnelheid onder de 6 km/u ben je vrijgesteld van registratieplicht. Dijkema hoopt dat het aantal trekkers, rooiers, quads, dumpers, graafmachines, wielladers, veegmachines, minitrekkers, verreikers en heftrucks met een kenteken op straat snel toeneemt. "Laten we daar met zijn allen ons best voor gaan doen."

Kijkt hij nauwkeuriger naar de cijfers dan signaleert onze beleidsmedewerker vooral een achterstand in de registratie van zelfrijdende machines (MMBS). "Van de ingeschatte 130.000 voertuigen zijn nog maar 55.000 geregistreerd." Hij schat in dat deze achterstand mede veroorzaakt wordt door de onduidelijkheid over het begrip openbare weg. "Realiseer je dat het erf en eigen terrein ook tot de openbare weg gerekend worden. Door nu te registreren voorkom je lastige situaties na 1 januari."   

Het gas erop
Tijdig registeren is onze uitdaging. Wat helpt is dat steeds meer ondernemers er nu echt mee aan de slag gaan. "Sinds augustus zien we echt een versnelling in de registratie van de landbouw- en bouwvoertuigen", volgens Dijkema. "Daar ben ik heel blij mee, want de tijd begint te dringen en het bespaart ondernemers echt veel geld om nog dit jaar te registreren." Wacht je toch tot 2022 dan moet je voertuig eerst gekeurd worden bij een keuringsstation van de RDW. "Voor een bestaand voertuig kost dit ruim 230 euro per voertuig, terwijl het je nu maar 18 euro kost." 

 registratie tot oktober

Prognose
Uitgaande van de prognose van 550.000 registreerden we met zijn allen tot begin november ruim 395.000 (land)bouwvoertuigen oftewel ruim 71 procent. "Wat opvalt is dat het getrokken materieel nu voor 82 procent geregistreerd is, waar de trekkers uitkomen op nog geen 80 procent." Dijkema vraagt zich als gevolg van deze trend af of we wel goed in beeld hebben hoeveel getrokken materieel er aanwezig is. Waarschijnlijk worden er meer getrokken voertuigen geregistreerd dan de prognose van 150.000. "Trekkers en getrokken materieel zijn heel erg belangrijk voor onze sector. Heb je ze nog niet geregistreerd doe dat dan zo snel mogelijk. Voorkom dat je na 1 januari niet meer de openbare weg op mag, waardoor werkzaamheden stagneren."