Binnenhof

Ondernemers krijgen hulp bij aanpak regeldruk

Datum: 14 maart 2024
Laatst bijgewerkt: 19 maart 2024
Door: Herma van den Pol
De Tweede Kamer schiet ondernemers te hulp om nog meer regeldruk tegen te gaan. Zo stelt een aangenomen motie dat er waar mogelijk uitzonderingen voor ondernemers moeten komen of een lichtere variant. Ook moet het mkb de regels wel kunnen uitvoeren.

Het gebeurt steeds vaker dat regels om iets kleins aan te pakken een veel grotere impact hebben dan eerder voorzien was. Noem bijvoorbeeld de aanpak van uitzendbureaus, waarin de cumelasector opeens wordt meegenomen. Of de Wet dieren, waarover dinsdag weer gesproken wordt. Met een aangenomen motie van de SGP voorkomt de Tweede Kamer dat kleine en hele kleine ondernemers in de toekomst te maken krijgen met nog meer regeldruk. Zo stelt de motie dat waar mogelijk er een uitzondering moet komen, dan wel een lichtere variant van de regelgeving. 

Regeldrukkosten aanpakken

Een motie van CDA stelt in aanvulling daarop: "In de verplichte bedrijfseffectentoets nadrukkelijk op te nemen dat bij het vaststellen van wettelijke verplichtingen als uitgangspunt wordt gesteld dat de verplichting in principe werkbaar en uitvoerbaar moet zijn binnen de eigen onderneming, ook voor kleine mkb-onderneming." Nu lopen de regeldrukkosten voor kleine ondernemingen al op tot 12 procent van de omzet. Grote bedrijven hebben daarentegen de ruimte om met complexe regels om te gaan. Dankzij de moties van ChristenUnie en CDA kan het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) hier ook nog eens extra op gaan toetsen.

Vanuit PvdA-Groenlinks en D66 kwam dan weer het verzoek om te kijken welke bedrijven in het mkb achterlopen op verduurzaming. Ze willen dat de overheid vervolgens gaat kijken hoe ze die alsnog kan 'aansporen' sneller te verduurzamen. 

Stand van RVO

Een laatste opdracht die de regering kreeg was een plan van aanpak maken om de aanbevelingen van de RVO uit "De stand van RVO" door te voeren. Dit gebeurde via een motie van D66 die een meerderheid kreeg. In "De stand van RVO" vraagt de overheidsdienst om een grotere rol bij het neerzetten van nieuwe regels om te voorkomen dat regels zaken nog complexer maken en zelfs tegen elkaar gaan werken.