kantoor leden, bellen, bezorgd, ondernemer, computer, 2020

RVO komt met nieuwe aanpak lastige regelgeving

Datum: 26 januari 2024
Laatst bijgewerkt: 26 januari 2024
Door: Herma van den Pol
Een nieuwe GLB en een eco-regeling die elkaar overlappen. Een SDE++-subsidie die circulair werken tegenhoudt. Het zijn maar twee voorbeelden waarvan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zegt dat kunnen we in de toekomst voorkomen met behulp van: "overleg, eenvoud, beleid op de massa en vertrouwen." Vier aanbevelingen om lastige en concurrerende regelgeving aan te pakken. Ze wil dat het roer omgaat, want "ondernemers raken gefrustreerd en haken af." Dat blijkt uit de Stand van RVO 2023.

Eind 2023 gaf de dienst aan dat ondernemers door de bomen het bos  niet meer zien. Nu komt de publieke dienstverlener voor ondernemers met vier oproepen aan de politiek en beleidsmakers om een einde te maken aan de wildgroei in regels. Die oproepen zijn:

1.Vroeg samenwerken

 "Betrek ons bij het ontwerp van nieuwe wetten en regels." Door dat te doen krijgt de dienst de kans om de wetten te toetsen op uitvoerbaarheid en haalbaarheid. Zoals het Beleidskompas vraagt. "Zo voorkomen we valse verwachtingen, wanneer niet haalbaar is wat de politiek belooft. Wij laten graag zien waar ondernemers en ook wijzelf tegenaan lopen Dit aanpakken kan alleen door een nieuw ontwerp van de wijze waarop wetten en regelingen tot stand komen. 

2. Weet wat je wil bereiken

Publieke dienstverleners hebben ruimte nodig om de uitvoering zo goed mogelijk vorm te geven en maatwerk toe te passen. "Als de grootste groep de norm bepaalt kan een regeling grotendeels geautomatiseerd worden uitgevoerd." Iets wat al kan na het zorgvuldig vastleggen van de bedoeling en motivatie van een regeling of beleid.

3. Houd het simpel

"Betere coördinatie, betere samenwerking en het bundelen van regels is de oplossing. Programma's moeten rijksbreed opgepakt of centraal gecoördineerd worden."

4. Minder administratieve controle

"De benodigde bewijslast veroorzaakt administratieve druk en dat ervaren ondernemers als complex. We moeten oog houden voor de administratieve lasten voor de ondernemer. "

Ondernemen leuker maken

Wanneer de overheid aan de slag gaat met deze oproepen heeft de dienst er alle vertrouwen in dat ze met minder meer kan gaan doen. Nu nog maakt nieuwe, complexe regelgeving ondernemen steeds lastiger. Dat merken ook ondernemers in de cumelasector. Maar ook de publieke dienstverlener voor ondernemers RVO worstelt met de ijver vanuit de Tweede Kamer om nieuwe regels te maken. Iets wat ze helder verwoorden in de 'Stand van RVO van 2023'

Tijd, geld en mensen

Als voorbeeld gebruikt de dienst de Specifieke Uitkeringen (SPUK)-regeling. Een regeling waar demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat blij mee is. Met deze regeling kan ze namelijk ondernemers helpen in de energietransitie. Terecht?

RVO zegt dit: "Duidelijk complex en concurrerend zijn de vier Specifieke Uitkeringen (SPUK) voor het uitvoeren van klimaat- en energiebeleid: de Tijdelijke regeling capaciteit decentrale  overheden voor klimaat- en energiebeleid (CDOKE), de Lokale aanpak isolatie (LAI), de Toezicht handhaving energiebesparing (THE) en de Lokale warmtetransitie. Gemeenten en provincies kunnen via deze SPUK’s onder andere personeel inhuren om bij te dragen aan klimaat- en energieoplossingen. Het lukt hen echter lang niet altijd om hiervoor voldoende uitvoeringskracht te realiseren." 

Uit de praktijkverhalen hoort RVO steeds terug dat het constant balanceren is tussen de vraag of er mensen beschikbaar zijn, tijd en geld. Het advies vanuit de praktijk: "Verminder het aantal regelingen en zorg dat verantwoording makkelijker gaat." Ook de SDE++, het nieuwe GLB en biodiversiteit nam de dienst onder de loep, want ook daar gaat het niet goed. Meer weten? Lees dan het rapport hieronder.        

Stand van RVO 2023