Bemesten

Zorgvuldig werken langs watergangen

Datum: 23 maart 2022
Laatst bijgewerkt: 23 maart 2022
Door: Maurice Steinbusch
Het voorjaarswerk is in volle gang. Hoewel er sinds 2001 al teeltvrije zones gelden, constateert het waterschap Vechtstromen dat er nog te vaak tot op de insteek van de watergang bemest wordt. De kans op aantasting van de waterkwaliteit neemt hiermee toe. Het waterschap Vechtstromen laat via berichtgeving weten dat hun toezichthouders komende weken intensief gaan controleren of er mest wordt toegepast in teeltvrije zones.

In een teeltvrije zone mag je niet bemesten of gewasbeschermingsmiddelen toepassen. De kans op aantasting van de waterkwaliteit neemt namelijk toe door het risico op uit- en afspoeling van mest of gewasbeschermingsmiddelen naar het oppervlaktewater. Het waterschap Vechtstromen heeft laten weten dat hun toezichthouders de komende weken intensief gaan controleren of er mest wordt toegepast in teeltvrije zones. Naar verwachting zullen ook andere waterschappen hier de komende periode extra op gaan letten.

Moet er tijdens een controle gehandhaafd worden? Dan kan dit leiden tot en korting op de GLB-subsidie (Gemeenschappelijk Landbouw Beleid) van de Europese Unie, aldus het waterschap Vechtstromen. Meer informatie over teeltvrije zones vind je op de website van je eigen waterschap of bekijk de bijgevoegde flyer van waterschap Vechtstromen.

Lees ook onze artikelen zorgvuldig bemesten of het uitvoeren van bespuitingen langs watergangen goed door. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met de Ondernemerslijn via 033 247 49 99 of mail naar [email protected]. Wij helpen je graag!

Zorgvuldig bemesten langs watergangen

Alle regels op een rij: teelt- en spuitvrije zones