Aandachtspunten bemesting
Om de bemesting op bouwland te laten voldoen aan de voorwaarden van het BAL is het nodig dat de ontvanger van de mest ervoor zorgt dat de omstandigheden voor het aanbrengen van de mest optimaal zijn. De ontvanger kent immers het perceel en de grond het beste. Om bij bouwland de gebruikte apparatuur, waarmee de mest in de grond wordt gebracht, goed te laten werken, is vaak een voorbewerking nodig. Het is van belang dat de apparatuur de mest goed onder het grondoppervlak kan verwerken door een sleuf te maken en daarna weer toe te dekken om te voorkomen dat de mest anders boven op de grond komt te liggen. Houd hierbij rekening met het absorptievermogen van de grond. Een grote mestgift gaat ten koste van het werkresultaat en levert meer stikstofverlies op. Bij ongelijk geploegde of bewerkte grond of natte of harde grond is het lastig om de mest goed in de grond te brengen. Bij beteeld bouwland (met name wintergranen) moet de mest in de grond worden gebracht en mag dit niet op de grond. Bij het gebruik van een zogenaamde sleepvoetbemester wordt niet in alle gevallen aan de voorwaarden van het BAL voldaan om de mest goed in de grond aan te brengen.
Grasland
Ook op grasland is het zaak om de sleuven voldoende diep te laten zijn om alle mest in de sleuf aan te brengen. Ook hierbij kan een hoge mestgift tot problemen leiden. Als een sleepvoetbemester op klei wordt gebruikt en de mest door een sleepslang bijgemengd met water wordt aangevoerd, dan kan de mest uitvloeien, waarbij het mestspoor breder wordt dan 5 centimeter en het resultaat onvoldoende is.
Bufferstroken
Het voorschrift van het niet bemesten van bufferstroken is relatief nieuw. De gebruiker van de grond is degene die weet wat de breedte van de bufferstroken moet zijn. Daarmee heeft de gebruiker van de grond de verantwoordelijkheid om de uitvoerder, die de mest uitwendt, hierover goede instructies te geven zodat de bufferstrook onbemest blijft.
Bij het niet voldoen aan de juiste wijze van bemesting, wordt een proces-verbaal opgemaakt door de NVWA-inspecteur.
Bijna alle voorschriften van het BAL zijn ook randvoorwaarden voor het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Daarom meldt de NVWA de overtredingen van het BAL ook aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Een overtreding kan ook gevolgen hebben voor de deelname aan de derogatie.