vkl (947), bietenrooien (3949), compost (1743), RI&E (3950), erfemissiescan (3951)

VVAK stopt met Keurcompost

Datum: 19 maart 2021
Laatst bijgewerkt: 19 maart 2021
Door:
Keurcompost voldoet niet meer aan de eisen die VVAK stelt aan compost voor de akkerbouw. Akkerbouwers mogen daarom van 1 april 2020 alleen nog compost accepteren met een analyserapport van de leverancier dat aantoont dat aan de eisen van VVAK wordt voldaan. Ook de VKL-norm houdt hier al rekening mee. Compost dat is voorzien van een RHP-certificaat kan nog wel worden gebruikt.

Keurcompost heeft onlangs de normen voor verontreinigingen substantieel verruimd en daardoor voldoet het niet meer aan de eisen van VVAK. Telers die in goed vertrouwen de afgelopen periode Keurcompost Klasse A hebben gekocht verliezen hun VVAK certificaat niet.

Bijzondere normen
Naast de wettelijke bepalingen in de Meststoffenwet gelden onder VVAK de bijzondere normen voor glas, steen en overige verontreinigingen in compost. Hiermee wordt de kwaliteit gewaarborgd.

tabel

Onacceptabel
Keurcompost heeft in het begin van 2020 nieuwe eisen voor Keurcompost Klasse A stilletjes in laten gaan. Deze eisen zijn als volgt: maximaal 0,10 procent voor ‘bodemvreemde’ verontreinigingen inclusief glas en maximaal 2,00 procent voor steen. Het Akkerbouw Certificeringsoverleg (ACO), beheerder van VVAK, vindt deze verruiming onacceptabel.

We zijn als sector onaangenaam verrast door de wijzigingen bij Keurcompost,” laat André Hoogendijk, voorzitter van ACO, weten. “Het verruimen van de normen door Keurcompost mag niet leiden tot vervuiling van onze akkers en van onze voedselketen. Daarom zien we geen andere mogelijkheid dan te stoppen met het toestaan van Keurcompost vinnen VVAK. Telers kunnen nu bij hun leverancier vragen om een analyserapport waaruit blijkt dat de geleverde compost voldoet aan de VVAK-normen.”

Analyserapport
Gft- en groencompost dat niet gecertificeerd is moet voldoen aan een analyserapport waarin de volgende eisen gelden:

  • De monstername geschiedt door een onafhankelijke monsternemer. De datum van monstername en de (bedrijfs)naam van de monsternemer moet op het analyserapport vermeld zijn.
  • Het laboratorium van afgifte van het analyserapport is NEN-EN-ISO/IEC 17025:2005 erkend door een instelling voor accreditatie, bijvoorbeeld de Raad van Accreditatie.
  • De partijgrootte per analyse is maximaal 1.000 ton verse compost. De partijgrootte moet op het analyserapport vermeld zijn.
  • Het analyserapport bevat een verklaring of een overzicht van resultaten waaruit blijkt dat het compost voldoet aan de producteisen voor compost zoals vermeld in artikel 17 van het Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet en de compost geen kiemkrachtige onkruidzaden bevat. Voor het bepalen van onkruidkiemen kan de norm CSS99048: 'Soil, sludge and treated biowaste -Determination of viable plant seeds and propagules' gebruikt worden.
  • Samenvoegen/mengen van geanalyseerde partijen mag alleen indien elke partij (volgens het analyserapport) aan de gestelde normen voldoet en traceerbaarheid administratief geborgd is.


Deze laatste eis geldt alleen voor gft-compost. De partij bevat een verklaring van de composteerder of een analyserapport met een overzicht van resultaten waaruit blijkt dat het compost tijdens of direct na de compostering voldeed aan de producteis micro-organismen zoals vermeld in Verordening (EU) nr. 142/2011, bijlage V, Hoofdstuk III, afdeling 3 onder 1.