eurotilt draaikantelstuk

Eurosteel komt met eigen Eurotilt-draaikantelstuk

Datum: 25 april 2024
Laatst bijgewerkt: 26 april 2024
Door: Gert Vreemann
Nadat in 2023 het importeurschap van de Rototilt-draaikantelstukken wegviel, heeft Eurosteel de ontwikkeling van een eigen draaikantelstuk opgepakt. Het bedrijf heeft de range Eurotilt-draaikantelstukken voor graafmachines van 2,5 tot 25 ton nu klaar. Het kantel- en rotatiegedeelte betrekt het van de Duitse fabrikant Kinshofer. Roger van Nispen bekeek de nieuwkomer.
eurotilt draaikantelstuk

In de Eurosteel-fabriek in Venlo worden de opname aan de bovenzijde, zowel in vaste ophanging als in diverse snelwisselophangingen, en de snelwissel aan de onderzijde gebouwd, ook in diverse uitvoeringen. Het kantel- en rotatiegedeelte komt van de Duitse fabrikant voor uitrustingsstukken Kinshofer. Zoals bekend is deze oplossing extra compact en smal. 

eurotilt draaikantelstuk

Gekanteld wordt met een ellipsvormige draaimotor met een maximale kantelhoek van tweemaal 50 graden. Verder is deze oplossing volgens Eurosteel in combinatie met een vasthoudventiel extra krachtig. Bovendien steken er dankzij een uitgekiende doorvoer geen kwetsbare hydrauliekslangen uit. Voor de ophanging kan aan de bovenzijde worden gekozen voor een open bouwwijze. Aan de onderzijde kan er worden gekozen uit diverse snelwisselsystemen, zoals Eurosteels zelfgebouwde CW-snelwissel met gegoten body of de ES-Lock S-type-snelwissel. Optioneel is er ook een gripper leverbaar.

De draaidoorvoer beschikt over meerdere poorten, waaronder een high-flow-doorlaat. Optioneel is er ook een elektrische doorvoer leverbaar. De Eurotilt kan op diverse manieren worden aangestuurd. De optionele kantel- en rotatiesensoren zijn compatibel met GPS-systemen van diverse leveranciers, zoals iDig, Leica, Topcon en Trimble.

Eurosteel levert de Eurotilt in twee uitvoeringen. Dat zijn de ET 11 met S50/CW10 en de zwaardere ET 19 met S60/CW30.