stihl accugereedschapsproductie Roemenie

Stihl ziet sterke groei professionele accugereedschappen

Datum: 2 mei 2024
Laatst bijgewerkt: 2 mei 2024
Door: Gert Vreemann
Op de jaarlijkse persconferentie van Stihl kondigde de fabrikant een sterke groei aan van het aandeel accugereedschap, dat naar verwachting zal stijgen tot maar liefst tachtig procent in 2035. Zeker in het professionele segment schaalt de Duitse fabrikant flink op, getuige onder andere de onlangs geïntroduceerde sterke TSA 300-accudoorslijper.
stihl accugereedschapsproductie Roemenie

Stihl geeft aan dat het aandeel accugereedschappen in 2023 is gegroeid van 20 naar 24 procent en dat dit naar eigen verwachting snel zal doorgroeien naar ten minste 35 procent in 2027. Het Duitse bedrijf geeft zelfs aan te streven naar een aandeel van tachtig procent elektrisch in 2035.

Ook voor het professionele segment ziet de fabrikant een sterke groei. Daarbij wil Stihl ook doorgroeien naar zwaardere toepassingen, zoals de vervanging van verbrandingsmotoren van nu 3 kW naar 3,5 tot 4 kW. 

stihl accudoorslijper

De nieuw geïntroduceerde TSA 300-doorslijper met de krachtiger AP 500-accu, past in dat plaatje. Stihl demonstreerde deze machine, die geldt als een zeer krachtig alternatief voor conventionele exemplaren. Hij heeft twintig procent meer doorslijpcapaciteit en kan op een acculading twintig minuten de volle capaciteit leveren bij een hoge belasting. Daar hoort een goed accumanagement bij voor het AP-accusysteem om voldoende volle accupakketten standby te hebben. Stihl wijst voor de professionele markt nadrukkelijk op het belang van zo’n goed accumanagement, met alles wat daarbij komt qua laden, volgmanagement, onderhoud en praktische inzet. 

stihl persconferentie

Ook werd in dit verband de succesvol in Amerika gelanceerde elektrische RZA 700-zero-turn-maaier met een inzetduur van acht uur op een acculading genoemd. Deze komt nog niet naar Europa. Ook werd voor het professionele segment de onlangs geïntroduceerde Stihl HTA 160-hoogsnoeier aangestipt. “Alleen al in de komende twee jaar zullen we met dertig nieuwe accuproducten op de markt komen”, meldde een woordvoerder. Meeliften op universele uitwisselbare accusystemen, zoals onder meer Bosch die heeft gepresenteerd, ziet Stihl vooralsnog niet zitten. “We zijn niet tegen, maar zolang onze eigen oplossingen volgens ons beter zijn, zullen we niet aansluiten.”