Workshop Verdienen met data

Voortgang werkgroep Verdienen met data

Datum: 10 maart 2021
Laatst bijgewerkt: 22 november 2022
Door: Sabine Zweverink
Op vrijdag 12 februari vond de eerste workshop ‘Verdienen met data’ plaats. Hierin hebben we van gedachten gewisseld over data in het agrarisch loonwerk. Hoe kun je hier nou geld mee verdienen? Welke kansen liggen er in de toekomst en tegen welke problemen loop je nu aan? Om dit verder op te pakken hebben 10 loonwerkers zich aangemeld voor de werkgroep. Met deze groep hebben we op 25 februari een plan van aanpak uitgewerkt. Een korte beschrijving over de voortgang van de werkgroep.

Prioriteiten in kaart
De bijeenkomst van de werkgroep stond in het teken van kennismaken en verkennen. Van de deelnemers in de werkgroep, maar ook over het onderwerp Verdienen met dataDe werkgroep wordt gevormd door ondernemers van agrarische loonbedrijven door heel het land, die ieder hun eigen ervaringen hebben met data. Waar de een al volop bezig is met taakkaarten of drones, komt de ander er juist achter dat de interesse van zijn klanten hierin is weggezakt.

In het overleg zijn de onderstaande thema’s aan bod gekomen en staan in volgorde van belangrijkheid.

  1. Hoe maak je van data waardevolle informatie? Nu werken veel bedrijven nog met losse cijfers en kaarten, hoe maak je hier iets waardevols van? En wat is dat dan?
  2. Verdienmodellen: Welk prijskaartje kan ik er aan hangen en hoe doe ik dat dan?
  3. Samenwerken met de boer (klant), collega’s en andere partijen rondom die boer.
  4. Het imago en de rol van de loonwerker verandert/ moet veranderen.
  5. Ecoysysteemdiensten/Carbon credits.
  6. Integreren en universeel maken van gegevens in bijvoorbeeld een databank.
  7. Kritische Prestatie Indicatoren (KPI's) voor verzekeringen, machines verzekeren op basis van data.
     

Wat waardevol is (gaten) wordt beoordeeld door jullie klanten. We moeten erachter komen wat zij belangrijk vinden, want dat is waarvoor ze uiteindelijk bij jullie komen én betalen. De thema’s 1 t/m 4 hangen heel erg met elkaar samen en kunnen niet los van elkaar bekeken worden. De werkgroep gaat zich nu verdiepen in de eerste vier thema’s voor het volgende overleg.

Lees meer over Verdienen met data